13 oktober 2002
 

Sony MEX-100NV

sony navigatiesysteem op din formaat

Autozine
13 oktober 2002 | Als een van de laatste grote elektronicafabrikanten introduceert Sony een navigatiesysteem voor in de auto, de MEX-100NV. Dit DIN-systeem biedt automobilisten een combinatie van route- en verkeersinfo alsmede RDS/EON radio-ontvangst met in totaal 48 voorkeuzestations verdeeld over vier golfbereiken. Voorts een CD-speler met versterker die een vermogen heeft van circa 4x30 Watt. Naar verluidt heeft Sony aanvankelijk veel geld besteed aan het opzetten van een dienst die Europese databases voor navigatiedoeleinden kon verzorgen, maar zag daarvan af wegens de zeer hoge kosten.
AutoCoach
Info

We constateren dat wel meer en ook de Japanse industrie ziet in dat het kostenbesparend werkt om gebruik te maken van gevestigde namen op dit gebied zoals in dit geval Navtech. Grappig is wel dat Sony, om in de pas te blijven met de aftastmogelijheden van CD's, heeft gekozen voor CD-ROM. Het is boeiend om te vernemen hoe Europese informatie op een CD-ROM kon worden geperst in plaats van een DVD-ROM zoals bijvoorbeeld Kenwood dat heeft. De 100NV wordt geleverd met Navtech navigatie-CD voorzien van uitgebreide route info voor 19 Europese landen (Andorra, Belgie, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, Italie, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Spanje, het Vaticaan, Zweden en Zwitserland). Om nu de snelvarende navigatieboot niet helemaal te missen, werd de hardware ingekocht bij Duitse autoradiofabrikant Becker (in ieder geval niet de minste). Het DIN-systeem biedt een combinatie van gesproken instructies in elf talen en zichtbare pijlen op het display. Het apparaat bezit verder aansluitingen voor externe versterker en Sony CD-wisselaar CDX- T6NV. Om een route te volgen hoeft de bestuurder niets anders te doen dan reageren op het Turn-by-Turn-systeem. De weergave van het dot-matrix display kan worden aangepast aan de omstandigheden en wel van positief (donkere tekst op lichte achtergrond) tot negatief (lichte tekst op donkere achtergrond). Zulks kan in de kleuren rood en geel, zodat men instructies zowel overdag als 's nachts kan aflezen. Nadat de gebruiker adresinfo (op adres of postcode) heeft ingevoerd, berekent het systeem de route. De CD bevat ook speciale bestemmingen onderweg (POI) zoals benzinestations en vliegvelden. De 100NV berekent de route op basis van een aantal door de gebruiker in te stellen parameters, waaronder de snelste en kortste route.

TMC

Voorts kan de gebruiker Dynamic Route Guidance inschakelen om verkeersopstoppingen in een gebied te vermijden met behulp van de op RDS gebaseerde Traffic Message Channel (TMC) technologie. Het TMC-systeem scant de uitzendingen van diverse FM/RDS-stations voor ononderbroken ontvangst van verkeersinfo terwijl de gebruiker naar een FM-station luistert. Het apparaat beschikt daartoe over twee tuners. Indien zich een opstopping voordoet op de geplande route, zoekt de 100NV automatisch naar een alternatief. De berekende route wordt vervolgens opgeslagen in een geheugen, zodat het CD- loopwerk beschikbaar is voor weergave van audio CD's. In het geheugen van de MEX-100NV kunnen 100 bestemmingen worden opgeslagen. Overigens mag men zich afvragen wat een alternatieve route is al rijdend op de A2 van Amsterdam naar Utrecht. Op het moment dat melding van een file of opstopping doorkomt, zit men er al middenin. Nederland is gewoon te klein. Maar voor grotere landen is het ongetwijfeld een uitkomst. Dynamic Route Guidance met TMC is overigens alleen beschikbaar in Duitsland, Nederland, Noord-Italie en Zwitserland. Met het oog op veiligheid is de 100NV voorzien van afneembaar frontpaneel plus antidiefstalcode. De MEX-100NV heeft een geadviseerde verkoopprijs van Euro 1499,-.

ACTIE

Sony Nederland brengt met een actie carnavigatie meteen binnen bereik van de consument. Voor slechts een Euro per dag (rentevrij) kan men direct gebruik maken van het Sony navigatiesysteem. Eenmalig wordt Euro 50,- administratiekosten in rekening gebracht. Op de site www.nooitmeerdewegkwijt.nl vindt men alle info over deze actie. Op de site kan men zich inschrijven, maar men kan ook een dealer zoeken. Na een standaard kredietwaardigheidsprocedure kan men zich vervoegen bij een zelf uit te kiezen dealer, waar de 100NV klaarligt en kan worden gemonteerd. Over de meerkosten voor inbouw en montage wordt niet gerept. Gedurende 48 maanden betaalt men een enkele Euro per dag, de termijnen worden maandelijks automatisch afgeschreven van bank- of girorekening en er wordt geen rente in rekening gebracht. Als dit geen manier is voor Sony om snel marktaandeel te kweken, weten wij het ook niet meer (Willem van Velzen).

Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021