26 januari 2012
 

Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon komt naar Nederland

Autozine
26 januari 2012 | Van 17 tot en met 19 mei 2012 testen meer dan 3000 studenten uit heel Europa hun kennis in energie-efficiƫnt rijden op een geheel nieuw stratencircuit speciaal ontworpen voor de Shell Eco-marathon. Het is de eerste keer dat deze zuinigheidswedstrijd in Europa op de openbare weg plaatsvindt en daarmee toegankelijk is voor het grote publiek. Na 28 jaar wordt de wedstrijd nu in Nederland verreden met Rotterdam als gastheer.
Info

De Shell Eco-marathon is een van 's werelds meest innovatieve en uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid die jaarlijks wordt gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. De Shell Eco-marathon verwelkomt ieder jaar talentvolle jongeren van middelbare scholen, universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. Met de Shell Eco-marathon daagt Shell hen uit zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. De winnaar is het team dat het verst rijdt op 1 kWh of 1 liter brandstof.

Onder toeziend oog van Alexandra van Huffelen, wethouder van onder meer Duurzaamheid van de gemeente Rotterdam, en Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland B.V. is vandaag op het Drijvend Paviljoen in Rotterdam het officiële startschot gegeven van deze 28e editie van de Shell Eco-marathon Europa.

Met zeventien teams van veertien verschillende universiteiten, hogescholen en middelbare scholen is Nederland één van de best vertegenwoordigde landen tijdens de Shell Eco-marathon Europa. Vorig jaar vielen de studenten van de Haagse Hogeschool in de prijzen met de zuinigste waterstof vierwieler van Europa.

In de stad Rotterdam heeft Shell een nieuwe partner gevonden om de komende jaren de Shell Eco-marathon te organiseren. Het evenement past in de ambities van de stad om de meest duurzame wereldhavenstad te worden en in 2014 de European Green Capital Award te behalen.

Waar voorheen de competitie op een racecircuit werd gereden, is nu voor het eerst in de geschiedenis van de wedstrijd een stratencircuit het toneel voor de Shell Eco-marathon Europa. De verplaatsing naar de openbare weg rondom Ahoy maakt de wedstrijd nog uitdagender voor de 227 teams uit 24 landen en kent een nieuw nulpunt in het meten van de records. Het parcours bevat maar liefst vijf bochten van 90°. De rijvaardigheid van de teams is essentieel want de mate van remmen, versnellen en het nemen van de bochten hebben tot 50% invloed op de resultaten. Door de competitie op de openbare weg te houden wordt de praktische toepasbaarheid voor de toekomstige mobiliteit en energie-efficiëntie nog beter zichtbaar. Ook brengt het de Shell Eco-marathon dichter bij het publiek.

De Shell Eco-marathon wint aan populariteit onder het brede publiek. Daarom biedt het evenement dit jaar meer dan enkel de wedstrijd voor de teams. Met een breed aanbod aan interactieve activiteiten en attracties kan iedereen, van jong tot oud, de toekomst van energie en mobiliteit ervaren.

Net als tijdens voorgaande edities wordt ook dit jaar de Shell Eco-marathon Europa ondersteund door Michelin, die speciaal voor de Shell Eco-marathon ontwikkelde banden levert aan de teams, en de Linde Group, leverancier van het brandstoftype waterstof. Dit jaar sluit ook de ANWB zich aan als partner, technici van ANWB Wegenwacht en ANWB Vrijwilligers zullen de teams ondersteunen en adviseren.

De Shell Eco-marathon is een wereldwijd initiatief met edities in de Verenigde Staten en Azië: de Amerikaanse competitie vindt plaats van 29 maart t/m 1 april in Houston, Verenigde Staten. De Aziatische editie wordt gereden van 4 t/m 7 juli in Kuala Lumpur, Maleisië.

Opel onthult nieuwe Astra Sports TourerOpel onthult nieuwe Astra Sports Tourer
1 december 2021
Skoda KAROQ aangepast voor 2022Skoda KAROQ aangepast voor 2022
30 november 2021
Opel introduceert Private Lease FlexOpel introduceert Private Lease Flex
29 november 2021
Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022
29 november 2021