24 november 2001
 

Semperit Sport-Grip

Semperit heeft een nieuwe winterband voor veilig rijplezier bij slecht weer

Autozine
24 november 2001 | Voor sterk gemotoriseerde voertuigen vanaf de middenklasse stelt Semperit deze herfst een nieuwe winterband voor: de Sport-Grip. De band met nieuwe lamellentechnologie (Add- Traction) en de daarop afgestemde profielstructuur werd ontwikkeld om ook aan de zwaarste winterse rijomstandigheden het hoofd te bieden. Door de moderne Silica-technologie in het loopvlak biedt hij volgens de fabrikant bovendien goede eigenschappen op nat wegdek en uitstekende handling bij snelheden tot 210 kilometer per uur.
Info

De winter is de tijd voor ongelukken. Tot het typische winterse straatbeeld horen sneeuw, ijs en kou, maar natte wegen maken het nog moeilijker. Juist onder deze omstandigheden bewijst een band zich. De Sport-Grip is door de afstemming van de lamellen, de profielstructuur en het rubbermengsel in staat de autobestuurder meer zekerheid in iedere situatie te bieden. Om grip in sneeuw en ijs te krijgen hebben moderne winterbanden een groot aantal kleine groeven in de profielblokken, de lamellen. Bij accelereren, rijden in bochten en remmen veranderen de profielblokken van vorm en de lamellen grijpen in de ondergrond. Zo ontstaan extra gripkanten. Dit principe werd door Semperit verder ontwikkeld, om de winterkenmerken van de band en daarmee de zekerheid van de bestuurder te verhogen.

De nieuwe Add-Traction lamel bestaat telkens uit drie parallel gerangschikte, rechte lamellendelen. Deze zijn Z- vormig geplaatst en verdubbelen daardoor in het stijve midden de effectieve lengte van de gripkanten. Zo wordt de tractie verhoogd. Door het schuin positioneren van de kanten op het blok zorgt de lamel voor een verbeterde zijdelingse grip en gelijktijdig ook voor meer zekerheid bij het nemen van bochten.

Het draairichtinggebonden profiel van de nieuwe Sport-Grip is door extreem schuin gezette profielblokken en daarmee verlengde gripkanten consequent op de beste tractie en zijdelingse grip afgestemd. De flinke groeven in de bandenschouder vergemakkelijken het uitgraven uit diepe, losse sneeuw en zijn daarmee behulpzaam bij het wegrijden vanuit besneeuwde parkeerplaatsen.

In het loopvlakmengsel van de Sport-Grip werd een nieuw polymeersysteem met speciaal daarop afgestemde weekmakers ingezet. De grip op natte wegen werd daardoor verbeterd, terwijl er gelijktijdig een goede bescherming voor verharding van de band, zelfs bij lage temperaturen, gewaarborgd is. Door de bijzondere, aangepaste profielstructuur weerlegt de nieuwe Sport-Grip het vooroordeel, dat bij winterbanden ingeboet moet worden op het gebied van handling. De middelste blokken van het profiel fungeren als profiellinten en zorgen voor stuurprecisie. Gelijktijdig helpen zij de remweg op natte en droge wegen te verkorten. De compacte schouderblokken van de Sport-Grip verbeteren de bochtenstabiliteit en verhogen de zekerheid bij snelle stuurmanoeuvres. De S- vormige gewelfde brede middengroef en wigvormige breeduitlopende dwarsgroeven voeren het water snel af, wat een hoge veiligheid voor aquaplaning oplevert.

De Sport-Grip daarom volgens Semperit is een goede keuze voor iedereen die veilig door de winterperiode wil komen, maar niet wil inleveren op rijplezier.

XLLease
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
Morgan schetst nieuwe driewielerMorgan schetst nieuwe driewieler
3 december 2021
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021