14 januari 2004
 

Dagrijverlichting

Safe-Signs introduceert dagrijverlichtings-module

Autozine
14 januari 2004 | Safe-Signs introduceert een elektronische module die vrijwel elk motorvoertuig op een eenvoudige wijze van dagrijverlichting kan voorzien. Deze module maakt gebruik van de bestaande voertuigverlichting en is zelf te installeren zonder extra schakelaars te monteren of de bestaande verlichtingsinstallatie uit te breiden met extra (dure) lampen. Bij het inschakelen van het dimlicht wordt de dagrijverlichting automatisch uitgeschakeld. Alle standaard verlichtingsfuncties van het voertuig blijven behouden.
AutoCoach
Info

Dagrijverlichting, of MVO (Motorvoertuig Verlichting Overdag) genoemd, is verlichting die voorwaarts gericht is met een verlaagde lichtintensiteit. Het maakt een voertuig beter zichtbaar voor andere bestuurders en voetgangers in situaties zoals mist, regen, schemer en fel zonlicht overdag. Als een auto, motor of vrachtwagen beter zichtbaar is, draagt dat bij aan de verkeersveiligheid. De overheid is daarom al geruime tijd "motorvoertuigverlichting overdag" (MVO) te promoten.

In opdracht van de Europese Commissie bestudeerde de SWOV het effect van DRL op de verkeersveiligheid overdag. Het blijkt dat overdag de helft van alle ongevallen te wijten is aan slechte zichtbaarheid en dat de snelheid en de afstand van voertuigen met dagrijverlichting beter is in te schatten dan zonder. Ook in Nederland, waar volgens 3VO 40% van de automobilisten overdag met verlichting rijdt, zou het aantal ongelukken met ruim 11% afnemen. Dat komt volgens de stichting neer op een jaarlijkse vermindering van zo'n 165.000 ongevallen.

In Nederland is het gebruik van dagrijverlichting inmiddels toegestaan en in landen als Denemarken, Finland, Noorwegen, Polen, Slovenië, Zweden en Hongarije is het gebruik van verlichting overdag wettelijk voorgeschreven.

Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021