28 juni 2004
 

Auto-import

RDW maakt import historische voertuigen makkelijker

Autozine
28 juni 2004 | De voorwaarden voor het importeren van voertuigen zijn sinds 1 januari 2004 veranderd door de invoering van een Europese richtlijn. Voor een buitenlands voertuig, dat al eerder in het buitenland was geregistreerd en waarvoor in Nederland een kenteken wordt aangevraagd, moet het originele buitenlandse voertuigdocument worden ingeleverd bij de RDW. Omdat deze documenten van veel historische voertuigen niet meer aanwezig zijn zouden door deze maatregel deze voertuigen niet meer de weg op kunnen. Daarom maakt de RDW een uitzondering voor dit soort voertuigen.
Info

De verandering per 1 januari 2004 komt door de invoering van een Europese richtlijn waarin de harmonisatie van kentekenbewijzen wordt geregeld. Daardoor zijn de eisen voor de aanvraag van een Nederlands kentekenbewijs aangescherpt. Eigenaren van historische voertuigen zonder Nederlands kenteken komen daarmee in de problemen. Veel historische voertuigen zijn jaren geleden geïmporteerd. De restauratie van dat soort voertuigen duurt meerdere jaren. Eigenaren verkeren in de veronderstelling dat het voertuig gewoon een Nederlands kenteken kan krijgen, omdat op het moment van import immers nog niet bekend was dat de originele documenten bij het voertuig aanwezig moesten zijn. Het alsnog achterhalen van de originele voertuigdocumenten is dan een probleem.

Om toch een kenteken voor het voertuig te kunnen krijgen moet worden aangetoond dat het ingeslagen Voertuig Identificatie Nummer (VIN) bij het betreffende voertuig hoort. Hulpmiddelen bij de identificatie kunnen zijn:

  • het originele typeplaatje;
  • een verklaring van de voertuigfabrikant;
  • een invoerdocument;
  • een naslagwerk over het betreffende voertuig;
  • informatie van de FEHAC;
  • een oorspronkelijke aankoopnota;
  • een origineel defensiekenteken bij een voormalig legervoertuig.

Soms is de voertuigidentiteit beter vast te stellen als het voertuig nog niet is gerestaureerd. De eigenaar kan dan een zogenaamd vooronderzoek laten uitvoeren door de RDW, waardoor problemen achteraf kunnen worden voorkomen. De herkomst van een voertuig moet ook kunnen worden aangetoond. Dat kan met een originele aankoopnota of een gelijkwaardig document.

Deze regeling geldt uitsluitend voor een historisch voertuig in (nagenoeg) de originele uitvoering en dus niet voor een gemodificeerd voertuig of een voertuig dat is opgebouwd uit oude onderdelen (kitcars).

Opel onthult nieuwe Astra Sports TourerOpel onthult nieuwe Astra Sports Tourer
1 december 2021
Skoda KAROQ aangepast voor 2022Skoda KAROQ aangepast voor 2022
30 november 2021
Opel introduceert Private Lease FlexOpel introduceert Private Lease Flex
29 november 2021
Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022
29 november 2021