25 juni 2009
 

Nuna5

Nuna5 onthuld in Amsterdam

Autozine
25 juni 2009 | Vandaag is Nuna5 onthuld door het nieuwe 14 koppen tellende Nuon Solar Team. Bijna een jaar hebben de studenten van de TU Delft gewerkt aan de bouw van hun Nuna. Alles is in die tijd opzij gezet om ervoor te zorgen dat de zonnewagen mooier, sneller, aƫrodynamischer en zuiniger is dan ooit tevoren. Nuna5 heeft 6 m2 zonnecellen en weegt 160 kilo, 30 kilo minder dan de Nuna4.
Info

De World Solar Challenge is een twee jaarlijkse race waar alleen auto's die op zonne-energie kunnen rijden aan mogen meedoen. Uit zo'n dertig landen doen teams mee. De race gaat dwars door Australië van noord naar zuid over een parcours van meer dan 3000 kilometer. De race start op 25 oktober 2009 in Darwin en eindigt op 31 oktober in Adelaide. Dit jaar is er sprake van een lustrumjaar voor het Nuon Solar Team. Als het team wint, zou het de vijfde keer op een rij zijn dat Delftse studenten de winst pakken met een auto die volledig op zonne-energie rijdt.

Nuna5 is dit jaar uitgerust met de nieuwste technieken en is in alle opzichten verbeterd in vergelijking met de voorgangers. Dit jaar stelt het wedstrijdreglement andere eisen aan de banden. Die mogen niet meer glad zijn, maar moeten echt een profiel hebben zoals de banden van andere weggebruikers. Dat betekent wel een extra uitdaging voor het team want banden met profiel leveren weer extra rolweerstand op en daardoor zal de auto dus wellicht minder snel vooruit kunnen dan met de vroegere gladde banden.

De bovenkant van de auto is bedekt met 6 m2 aan zonnecellen. Deze cellen zijn ongeveer twee keer zo efficiënt als normale zonnecellen. In totaal zetten 2120 zonnecellen het zonlicht om in elektriciteit en leveren zo energie aan de auto. Als het zonnepaneel meer energie opwekt dan op dat moment nodig is, dan wordt die energie opgeslagen in de accu. Die is dan klaar voor eventuele extra energie die weer nodig is tijdens een inhaalactie of bij bewolking.

De wagen weegt zo'n 160 kilo, dat is ruim 30 kilo lichter dan Nuna4. Zoals een van de coureurs opmerkte: "Eigenlijk is het een gek idee dat ik een auto zal besturen die ongeveer maar twee keer mijn eigen gewicht is. Normaal zie je niet van die lichtgewicht auto's op de weg rijden". Maar straks in Australië dus wel, want dan zal deze wagen gewoon op de weg rijden tussen alle andere auto's en vrachtwagens door.

Het Nuon Solar Team wordt elk jaar samengesteld ui t studenten van de TU Delft die een jaar hun studie onderbreken om de bouw van de zonne-auto te realiseren. De teamleden zijn afkomstig uit verschillende studierichtingen (Elektrotechniek, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Sustainable Energy Technology, Bouwkunde, Industrieel Ontwerpen, en Werktuigbouwkunde).

5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia
8 december 2021
Citroën Berlingo bestaat 25 jaarCitroën Berlingo bestaat 25 jaar
7 december 2021
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021