25 november 2002
 

RoadPilot

Nieuw waarschuwingssysteem bij Morpheous

Autozine
25 november 2002 | Morpheous Benelux BV introduceert op Speed8Design (van 28 november tot en met 1 december in de Jaarbeurs in Utrecht) haar nieuwe, unieke product: de Morpheous RoadPilot. Het systeem (uitgebreider dan de al bekende Morpheous Geodesy) waarschuwt met behulp van satelliettechnologie voor gevaarlijke punten, obstakels en snelheidscontroles. De Morpheous RoadPilot maakt gebruik van een 5 inch LCD touchscreen. Het ligt begin december bij de diverse verkooppunten.
Info

De Morpheous RoadPilot is een waarschuwingssysteem voor onderweg. Het is een nieuw product van Morpheous, dat eerder al bekendheid genoot met de Geodesy. De Morpheous RoadPilot is echter veel meer dan een systeem dat weggebruikers helpt om snelheidsovertredingen te voorkomen. Het is volgens de makers in de eerste plaats bedoeld om veilig en alert auto te rijden. Diverse databases geven met behulp van satelliettechnologie informatie over gevaarlijke punten en obstakels. Zo kunnen gebruikers informatie krijgen over de locaties van scholen, waardoor daar extra oplettend kan worden gereden. Op dezelfde manier geeft de Morpheous RoadPilot informatie over de plaatsen waar wegwerkzaamheden of aangekondigde snelheidscontroles worden verwacht, waarbij het systeem alleen waarschuwt op de verwachte data en tijden. En natuurlijk waar flitspalen, roodlichtcamera's of trajectcontroles zijn. Bovendien wordt er bij locaties uit de database alleen een signaal afgegeven wanneer de bestuurder daadwerkelijk te hard rijdt. Wordt er niet te hard gereden, dan geeft de RoadPilot dus geen geluidssignaal af en zo wordt de bestuurder volgens Morpheous gestimuleerd continu de juiste snelheid aan te houden. De bestuurder kan zelf ook locaties die hij of zij gevaarlijk acht, vastleggen in de database en eventueel doorgeven aan de centrale Morpheous computer. In de toekomst maakt de software van de RoadPilot het ook mogelijk kilometerregistratie bij te houden.

De Morpheous RoadPilot kan naar wens worden uitgebreid met een radardetector. Naast de bescherming die met de 'standaard' Morpheous RoadPilot geboden wordt bij flitspalen, inductielussen, trajectcontroles, digitale camera's en aangekondigde controles is dan ook een onaangekondigde mobiele radarcontrole te lokaliseren. Groot voordeel is bovendien dat het systeem -in tegenstelling conventionele radardetectors- door de combinatie met GPS de locaties met valse radarmeldingen kan wegfilteren.

Evenals de Morpheous Geodesy, maakt de Morpheous RoadPilot gebruik van GPS (Global Positioning System). Een netwerk van satellieten zendt informatie uit, waardoor de Morpheous RoadPilot continu de exacte positie van de auto kan uitrekenen. De diverse databases met locaties van scholen, snelheidscontroles of andere gevaarlijke punten doen vervolgens de rest. De diverse databases worden volgens Morpheous continu bijgewerkt met de nieuwste gegevens, de informatie is dus altijd up-to-date. De bezitter van de Morpheous RoadPilot kan die accurate databasegegevens door middel van een USB-kabel op de pc downloaden. Bij het ophalen van nieuwe gegevens, wordt ook telkens de nieuwste versie van de software opgehaald. Hierdoor worden nieuwe functies automatisch toegevoegd aan de Morpheous RoadPilot. De functies zullen zeer regelmatig worden uitgebreid (denk bijvoorbeeld aan gegevens over locaties van gevaarlijke verkeersdrempels met bijbehorende snelheid of aan de eerder genoemde ritregistratiemogelijkheid). Ook staat een GPRS uitbreidingsmodule gepland die nog meer functionaliteit aan de RoadPilot gaat toevoegen.

De Morpheous RoadPilot kost € 899,-. Wordt voor uitbreiding met radardetectie gekozen, dan is de prijs voor het complete systeem € 1.599,-.

XLLease
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
Morgan schetst nieuwe driewielerMorgan schetst nieuwe driewieler
3 december 2021
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021