19 maart 2007
 

HydroGEM

Eerste in Nederland gebouwde waterstofauto op de AutoRAI

Autozine
19 maart 2007 | Tijdens de AutoRAI laat ECN de eerste in Nederland gebouwde waterstofauto zien. Deze door ECN ontwikkelde en gebouwde HydroGEM is geruisloos en zeer schoon. Daardoor kan deze miniwagen worden gebruikt op stations, natuurgebieden en distributiecentra. Maar bijvoorbeeld ook het intern vervoer in ziekenhuizen of vliegvelden. De brandstofcel heeft zoveel vermogen dat het mogelijk is met een stopcontact verschillende elektrische apparaten aan te sluiten. Samen met het laadvermogen van 200 kg is de HydroGEM ook geschikt als servicewagen voor bv. onderhoudsdiensten of als cateringwagen bij evenementen.

ECN ziet de eerste toepassingen van waterstoftechnologie in de vervoerssector vooral bij bedrijfswagens voor intern transport op bedrijventerreinen en andere grootschalige complexen. De waterstofauto rijdt sinds afgelopen zomer op het ECN terrein, en zal binnenkort door de ECN Facilitaire Dienst dagelijks gebruikt worden voor de catering. Daarmee is de Hydrogem tevens het eerste waterstof bedrijfsvoertuig in Nederland in operationele dienst.

De HydroGEM, die op waterstof rijdt, kan snel worden bijgetankt; heeft een actieradius van 200 km, een laadvermogen van 200 kg en de snelheid is elektronisch begrensd tot 40 km/uur. Het door ECN ontwikkelde systeem bevat een 5 kWe brandstofcel, welke gebruikt wordt in combinatie met een accupakket van 6.5 kWh. De PEM-brandstofcel en het waterstofsysteem zijn volledig bij ECN ontwikkeld. De waterstof is op een druk van 200 bar opgeslagen in een 76 liter-brandstoftank. Een tankbeurt duurt maximaal 10 minuten.

Onlangs is op het ECN-terrein in Petten door staatssecretaris Van Geel het ECN-WaterstofTankstation in gebruik genomen om de HydroGEM en andere toekomstige waterstofvoertuigen van waterstof te voorzien. De HydroGEM is gebouwd door de ECN-unit Waterstof & Schoon Fossiel in samenwerking Engineering & Services, de technische ondersteunings- en ontwikkelingsgroep van ECN.

De HydroGEM is tussen donderdag 29 maart en maandag 9 april op de ECN-stand nr.18 in ECO Village. ECO Village is een apart milieupaviljoen binnen de AutoRai voor 'groen' vervoer. Autofabrikanten, energieleveranciers en andere exposanten tonen hun laatste modellen en hun visie op ecologisch en economisch verantwoord rijden

IkWilVanMijnAutoAf
Opel onthult nieuwe Astra Sports TourerOpel onthult nieuwe Astra Sports Tourer
1 december 2021
Skoda KAROQ aangepast voor 2022Skoda KAROQ aangepast voor 2022
30 november 2021
Opel introduceert Private Lease FlexOpel introduceert Private Lease Flex
29 november 2021
Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022
29 november 2021
 

Info