23 januari 2008
 

hegge ID

Nederlandse designers exposeren auto-ontwerp op autoshow Detroit

Autozine
23 januari 2008 | Het ontwerpbureau hegge ID industrial design studio exposeert dit jaar een door hun ontworpen auto op de autoshow van Detroit, als een van de winnaars van de Michelin Design Challenge ontwerpwedstrijd.
AutoCoach
Info

Vorig jaar organiseerde bandenfabrikant Michelin een wedstrijd voor auto-ontwerpers met als thema: ontwerp een kleine, veilige stadsauto. Uit meer dan 50 landen stroomden bijna 300 inzendingen binnen. Aan een achtkoppige jury, bestaande uit topdesigners van onder andere Volvo, Nissan, GM en Ford, de taak aan om de beste inzendingen aan te wijzen. De winnaars worden op dit moment tentoongesteld op de NAIAS autoshow in Detroit. Onder hen ook het auto-ontwerp "Chess" van hegge ID industrial design studio.

De Chess bestaat uit een platform met de wielen en de aandrijflijn, met daar bovenop het compartiment voor de vier passagiers. Dat compartiment kan in alle richtingen over het platform heen en weer bewegen. In het platform zitten sensoren die registreren of er plotseling een object in de baan van de auto terecht komt. Met andere woorden: of er een aanrijding gaat plaatsvinden. Als er een crash verwacht wordt, schuift het passagierscompartiment automatisch weg van het punt waar de aanrijding zal plaatsvinden. Op die manier wordt de afstand tussen de plaats van de impact en de positie van de passagiers vergroot zodat er plaatselijk een grotere kreukelzone ontstaat.

De mogelijke bewegingen van de cabine leidden ook tot de naam van het voertuig: Chess, als een speelstuk op een schaakbord.

"We maken met onze designstudio dagelijks ontwerpen voor een heel brede groep klanten, zoals bouwmachines, bureaumeubelen, grafische apparatuur en vrijetijdsvoertuigen", aldus bedrijfsleider Frans Hegge, "en om onszelf fris te houden doen we soms ook aan een ontwerpwedstrijd mee. Het thema van de Michelin ontwerpwedstrijd leek ons erg interessant, en het is natuurlijk helemaal mooi dat we ook nog tot de winnaars bleken te behoren".

Frans Hegge en designer Thijs van der Zanden werden door Michelin uitgenodigd om in Detroit bij de presentatie van de winnaars aanwezig te zijn. Van der Zanden: "Als je kijkt wie er nog meer gewonnen hebben - onder andere designs van Citroën, Dodge en Nissan - bevinden we ons in een goed gezelschap".

XLLease
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
Morgan schetst nieuwe driewielerMorgan schetst nieuwe driewieler
3 december 2021
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021