9 mei 2009
 

Shell Eco-marathon

Nederlanders rijden 804 KM op een liter brandstof

Autozine
9 mei 2009 | Nederland sleepte twee prijzen in de wacht tijdens de 25ste editie van de Europese Shell Eco- marathon. In deze marathon draait alles om techniek en duurzame mobiliteit. Ruim tweehonderd teams van scholieren en studenten uit 29 Europese landen reden in het Duitse Lausitz zo ver mogelijk op één liter brandstof. Nederland had met zeven teams dit jaar een recordaantal deelnemers aan de startlijn.
UnitedConsumers

Het Nederlandse team The Hydro Cruisers uit Den Haag eindigde als tweede in de categorie UrbanConcept auto's. Hun voertuig "Sharky 2.5" legde 804 kilometer af op één liter brandstof. Team Roses-4-Eco had het beste resultaat in de categorie voor Prototypes die rijden op alternatieve diesel (114 km).

De Nederlandse teams werkten de hele week nauw samen. Tot het laatste moment en soms zelfs diep in de nacht werd gesleuteld aan de voertuigen. Ondanks verwoede pogingen kreeg het team Eco-Runner van de TU Delft haar brandstofcel niet aan de praat, net als team Triple-X uit Amsterdam. De Green Guardians uit Den Haag hadden aanhoudende problemen met hun aandrijving. Dit team kreeg wel een bijzondere vermelding in de categorie 'Eco-friendly' voertuigen.

De LeekBurners van de middelbare school Lindenborg uit Leek reden de race uit met een verbruik van 72 kilometer op één liter brandstof. Team Phidippides van de Hogeschool Rotterdam wist op waterstof 607 kilometer af te leggen.

De Shell Eco-marathon is al 25 jaar een proeftuin voor scholieren en studenten om te innoveren binnen het thema duurzame mobiliteit. De combinatie van experiment, wedstrijd, plezier en techniek stimuleert ze om tot nieuwe inzichten te komen. Met de resultaten inspireren de deelnemers andere jongeren tot het kiezen van een technische studie of een technisch beroep.

Deelnemers aan de Europese Shell Eco-marathon kunnen kiezen uit de wedstrijdklassen 'Prototypes' of 'UrbanConcept'. De eerste zijn de futuristisch ogende ontwerpen, waarbij de nadruk ligt op lichte materialen en aerodynamica. In de klasse 'UrbanConcept' rijden auto's die geïnspireerd zijn op de meer conventionele voertuigen voor dagelijks gebruik. Teams kunnen zelf kiezen op welke brandstof ze rijden: benzine, diesel, LPG, GTL (gas to liquids), biobrandstof, waterstof of zonne-energie.

Vandebron
Volkswagen kondigt Project Trinity aanVolkswagen kondigt Project Trinity aan
5 maart 2021
Mulliner levert maatwerk voor BentleyMulliner levert maatwerk voor Bentley
5 maart 2021
Porsche toont Taycan Cross TurismoPorsche toont Taycan Cross Turismo
4 maart 2021
5 EuroNCAP sterren voor Cupra Formentor5 EuroNCAP sterren voor Cupra Formentor
4 maart 2021
 

Info