20 mei 2013
 

Shell Eco-marathon

Nederlanders in de prijzen op Shell Eco-marathon

Autozine
20 mei 2013 | Na drie dagen strijden in de straten van Rotterdam, was vandaag de laatste dag van de 29e editie van de Shell Eco-marathon Europa 2013. De ongeveer 3.000 Europese deelnemende studenten hadden als doel om met hun zelfgebouwde voertuigen zo ver mogelijk te rijden op zo min mogelijk brandstof.
Info

Speciaal voor deze competitie was de openbare weg rondom Ahoy, Rotterdam, omgetoverd tot een stratencircuit. H2A uit Amsterdam en Roses-4-Eco uit Roosendaal waren de enige Nederlandse teams die ook in de prijzen vielen. De Europese editie van Shell Eco-marathon vond dit jaar voor de tweede keer plaats in Rotterdam. Het evenement wist in vijf dagen ruim 50.000 bezoekers te trekken.

Voor de tweede keer in de geschiedenis van Shell Eco-marathon Europa werd de wedstrijd verreden op een stratencircuit in Rotterdam. Dat de teams bekend zijn met het parcours was duidelijk zichtbaar in hun rijstrategie. Met een score van 342,2 kilometer op 1 kWh verpletterde team H2A van de Hogeschool van Amsterdam hun oude record en verzekerden zich hiermee van de winst in de prototype waterstof klasse. Roses-4-Eco  van Getrudiscollege won dit jaar de prototype GTL (Gas to Liquids) klasse met een resultaat van 314,6 kilometer op 1 liter brandstof.

De Europese teams lieten zich de afgelopen dagen niet uit het veld slaan door het wisselvallige weer. Integendeel, maar liefst vijf records werden verbrijzeld. In de UrbanConcept categorie hebben de volgende teams nieuwe records gereden. Polytech Nantes uit Frankrijk heeft in de waterstof klasse een resultaat gereden van 145,7 km/kWh. Electricar solution (Frankrijk) heeft met hun elektrisch voertuig 376,2 km/kWh gereden. Schluchspecht (Duitsland) reden met hun diesel voertuig 315,4 km/l. In de ethanol klasse heeft DTU Road Runners (Denemarken) een resultaat van 612,3 km/l behaald. Met een score van 1224,1 km/kWh heeft SCS PASQUET (Frankrijk) met hun elektrisch voertuig het nieuwe record op hun naam geschreven in de prototype klasse.

Naast de studentencompetitie was ook het Shell Energy Lab, één van de topattracties van vorig jaar, weer te bezoeken in Ahoy. Dit interactieve energiefestival nam bezoekers mee op een spannend en educatief avontuur door de wereld van energie en mobiliteit. Aan de hand van interactieve attracties kunnen jong en oud zelf proefjes uitvoeren en zo onder meer de wetenschap achter energie ontdekken.

Aan het Shell Energy Lab is ook een educatieprogramma gekoppeld dat speciaal voor jaargroep zeven en acht van het basisonderwijs en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs is ontwikkeld. De scholieren kunnen in het Shell Energy Lab de theorie in praktijk brengen. Meer dan 10.000 leerlingen hebben van woensdag 15 mei tot vrijdag 17 mei aan het educatieprogramma deelgenomen.

Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021