19 juni 2006
 

Louwman Collection

Louwman Collection toont kunstwerken van Araun Gordijn

Autozine
19 juni 2006 | Vanaf zondag 25 juni is er in het Nationaal Automobiel Museum te Raamsdonksveer een tentoonstelling te bezichtigen van schilderijen van Araun Gordijn. De werken van Araun Gordijn hebben als thema: Benzinestations als een nieuwe 20ste eeuwse architectuuropgave.
AutoCoach
Info

Al decennia lang is Araun Gordijn gefascineerd door de verscheidenheid van de veelal bizar vormgegeven benzinestations in Amerika, maar ook in Nederland. Ons land heeft een rijke verscheidenheid gekend aan benzinestations ontwerpen door bekwame, soms zelfs beroemde ontwerpers zoals Dudok. De steeds strengere overheidsvoorschriften, de voortschrijdende techniek en de vercommercialisering van de oliemaatschappijen hebben er echter toe geleid dat vele authentieke benzinestations zijn verdwenen. Araun Gordijn heeft inmiddels vele locaties vastgelegd in schilderijen in olieverf en aquarels.

Op het eerste gezicht oogt het werk van Araun Gordijn natuurgetrouw, realistisch en zou hij tot de stroming van het fotorealisme kunnen worden gerekend. Bij nadere beschouwing blijkt er meestal geen sprake van een één-op-één weergave van historische situaties. Soms is de omgeving gefingeerd, dan weer verwijzen de weergegeven automobielen naar verschillende decennia.

De werken van Araun Gordijn zijn te bezichtigen te midden van de Louwman Collection. De collectie is 's werelds oudste privé-automobielcollectie, bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. Inmiddels omvat de collectie ruim tweehonderd antieke en klassieke automobielen.

De tentoonstelling is van zondag 25 juni tot en met zondag 23 juli te bezichtigen, op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt €  10,- p.p., kinderen vanaf 5 jaar t/m 12 jaar en 65-plussers €  7,50 p.p.. Gratis parkeren. Het museum is gelegen aan de A27, Breda - Gorinchem, afrit 20.

XLLease
5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia
8 december 2021
Citroën Berlingo bestaat 25 jaarCitroën Berlingo bestaat 25 jaar
7 december 2021
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021