5 april 2004
 

Louwman Collection

Louwman Collection toont nieuwe aanwinsten

Autozine
5 april 2004 | De Louwman Collection in Raamsdonksveer opent traditioneel op Goede Vrijdag haar poorten voor het publiek. De collectie wordt door de nationale en internationale vakpers betiteld als één van de mooiste automobielcollecties ter wereld. Wederom zijn een aantal topstukken toegevoegd, waaronder een vijftal authentieke Spykers en de Mercedes-Benz van Keizer Wilhelm II. Inmiddels omvat de collectie ruim 200 bijzondere automobielen, waaronder de grootste collectie authentieke Spykers ter wereld.

De Louwman Collection geeft een boeiend tijdsbeeld van 110 jaar automobielhistorie. Zo verkeren enkele voertuigen nog in hun oorspronkelijke, ongerestaureerde staat, waarbij soms 100 jaar oude gebruikssporen nog te vinden zijn. Andere zijn zeldzaam doordat er slechts een enkel exemplaar van vervaardigd is. De contrasten tussen majestueuze luxe automobielen uit de jaren twintig en dertig en de eerste pogingen tot betaalbare gezinsauto's zijn soms scherp. Uit de vormgeving en techniek van de meeste auto's spreekt het verschil tussen de Amerikaanse, Japanse en de nationale Europese culturen.

Door de overname van de collectie Lips (Autotron) beschikt de Louwman Collection over de meest complete authentieke Spyker-collectie ter wereld. Maar liefst 12 Spykers van de nog 14 overgebleven Spyker automobielen behoren tot de collectie. Spyker was de eerste Nederlandse autofabrikant van wereldfaam en produceerde onder meer de eerste zescilinder en vierwielaangedreven auto ter wereld. Deze auto is een van de pronkstukken.

De Mercedes-Benz type 500 Nürnburg van Keizer Wilhelm II uit 1933 behoort ook tot de nieuwe aanwinsten van de Louwman Collection. De Duitse Keizer leefde vanaf het einde van de eerste wereldoorlog als balling op het landgoed Huize Doorn in Nederland. De auto is lichtgepantserd en de wielophanging is rondom verzwaard. De auto weegt 2.750 kg.

In de naoorlogse jaren ontwierp de befaamde architect Dudok een serie van 150 benzinestations voor Esso. Een van de nog twee overgebleven benzinestations heeft onlangs een definitieve plaats gekregen op het terrein van de Louwman Collection in Raamsdonksveer. Dit bijzondere voorbeeld van historisch industrieel erfgoed is in 1954 gebouwd en stond tientallen jaren langs de A2 bij Vinkeveen.

De Louwman Collection is te bezichtigen vanaf Goede Vrijdag 9 april, dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Koninginnedag gesloten. De toegangsprijs bedraagt 8,00 euro p.p., kinderen t/m 12 jaar en 65+ 4,00 euro p.p.. Gratis parkeergelegenheid. Het museum is gelegen aan de A27, Breda - Gorinchem, afrit 20 Geertruidenberg.

KwikFit
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
Morgan schetst nieuwe driewielerMorgan schetst nieuwe driewieler
3 december 2021
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021
 

Info