7 april 2005
 

Autodiefstal

LIV vindt 2.200 gestolen voertuigen terug in Roemenie

Autozine
7 april 2005 | Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) heeft 2.200 in Nederland gestolen voertuigen teruggevonden in Roemeniƫ. Na vergelijking van de Nederlandse en Roemeense voertuigregisters door het LIV, de Roemeense politie en de Roemeense Voertuigregistratie bleek dat de voertuigen in Roemeniƫ normaal geregistreerd stonden, terwijl ze in Nederland als gestolen vermeld zijn. Het betreft hier vooral voertuigen die al wat langer geleden gestolen zijn.
AutoCoach
Info

Het LIV, een samenwerkingsverband tussen de RDW, het Korps Landelijke Politiediensten en de stichting Vermiste Auto Register (namens de verzekeraars), zorgt er momenteel voor dat de gestolen voertuigen weer bij hun rechtmatige eigenaren terechtkomen. Dat zijn in dit geval meestal de verzekeringsmaatschappijen.

De gelijktijdige registratie van de voertuigen in twee verschillende landen kon plaatsvinden doordat Roemenië geen 'Schengen-land' is. Sinds een paar jaar is deze dubbele registratie niet meer mogelijk, omdat Roemenië nu is aangesloten bij EUCARIS, het European Car and Driving License Information System. Met dit systeem kunnen de Roemenen niet alleen voertuiggegevens online opvragen, maar krijgen ze ook te zien of het voertuig gestolen is, schade heeft of geëxporteerd is. Het merendeel van de EU-lidstaten, zoals België, Nederland, Duitsland, Zweden, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Hongarije en de Baltische staten, zijn bij dit systeem aangesloten.

Vooralsnog heeft de politie niemand aangehouden. De Roemeense politie onderzoekt momenteel of de Roemeense eigenaren van de voertuigen betrokken zijn bij een crimineel netwerk dat tijdens het onderzoek van het LIV is blootgelegd. Wel is duidelijk dat de voertuigen gestolen zijn door mensen uit het voormalige Oostblok.

KwikFit
5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia
8 december 2021
Citroën Berlingo bestaat 25 jaarCitroën Berlingo bestaat 25 jaar
7 december 2021
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021