17 juli 2008
 

Horch 830 BL

Laatst gebouwde Horch nu in Audi museum mobile

Autozine
17 juli 2008 | De ooit vermaarde Duitse fabrikant van luxe automobielen, Horch, is één van de merken waaruit het huidige Audi is voortgekomen. De laatste Horch ooit gebouwd, werd in 1953 met de hand vervaardigd als uniek exemplaar. Tientallen jaren lang werd aangenomen dat de auto niet meer bestond, maar na een lange zoektocht is hij vanuit Texas teruggekeerd naar Ingolstadt. Nu biedt Audi Tradition, de historische afdeling van Audi, zes weken lang de gelegenheid in het Audi museum mobile bij de fabriek in Ingolstadt.
AutoCoach

Het verhaal van de laatste Horch begint in 1953, als de directeur van Auto Union op zoek is naar een representatieve auto. De testafdeling van DKW ontwikkelt de limousine op basis van een Horch 830 BL uit 1938. In juni 1953 neemt dr. Bruhn de auto in ontvangst. Later koopt een in Duitsland gestationeerde Amerikaanse militair het unieke model en neemt hem uiteindelijk mee naar zijn land van herkomst. Op enig moment werkt de versnellingsbak niet meer en de auto komt stil te staan.

Al Wilson, een autoliefhebber uit San Angelo in de staat Texas, hoort begin jaren zestig het gerucht over de auto en behoedt hem voor de sloop. Weliswaar zegt de naam Horch hem niks, maar hij begrijpt dat het hier om een bijzondere auto gaat. Dus betaalt de vroegere eigenaar van een schoenfabriek 500 dollar, waarop hij de auto mee mag nemen.

Vervolgens gaat Wilson op zoek naar meer informatie. Hij neemt contact op met het 'Deutsches Museum' in München en de kenner van Auto Union, dr. Kirchberg in Dresden, maar niemand kan hem meer over zijn auto vertellen. Toch houdt Wilson zijn Horch. Hij laat hem 40 jaar lang op zijn erf staan, waar hij meer auto's heeft ondergebracht.

Na jaren zetten zijn zoons het onderzoek voort en uiteindelijk herkent Ralf Hornung, die bij Audi Tradition verantwoordelijk is voor het kopen en restaureren van auto's, om welke auto het hier gaat. 'Op de foto's staat de auto van Bruhn, die tientallen jaren verdwenen was.' Hornung vliegt direct naar Texas. Al Wilson is bereid om de auto te verkopen 'de Horch moet weer naar zijn thuisbasis.' Onlangs is de Horch in een container in Ingolstadt aangekomen. Binnenkort wordt de auto gerestaureerd, maar tot die tijd laat Audi Tradition de auto in zijn huidige staat zien in het Audi museum mobile bij de fabriek in Ingolstadt.

Het Audi museum mobile in het Audi Forum Ingolstadt is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.

XLLease
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
Morgan schetst nieuwe driewielerMorgan schetst nieuwe driewieler
3 december 2021
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021
 

Info