9 mei 2016
 

MisterGreen

Laadpunt aan A2 heeft eigen energieopslag

Autozine
9 mei 2016 | Altijd elektrisch snelladen zonder grote netinvesteringen. Dat is de uitdaging die exploitant MisterGreen, netbeheerder Stedin en energiedienstverlener Alfen aangaan met het snellaadstation Haarrijn aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Het snellaadstation is deze maand uitgebreid met een groot batterij opslagsysteem. Hiermee kan duurzaam opgewekte energie uit de zonnepanelen opgeslagen worden voor later gebruik. Bijvoorbeeld als de zon niet schijnt.
AutoCoach
Info

Meestal worden elektrische auto's tijdens de nachturen of op het werk opgeladen. Snelladen is echter een must als tijdens een lange rit de accu's leeg raken. Hiervoor zijn krachtige laadpunten nodig bij tankstations langs de snelweg. MisterGreen heeft onder de naam Fast Charging Network langs de A-wegen vijftien snellaadstations. Daarmee kunnen de meeste elektrische auto's in tien minuten weer circa vijftig kilometer rijbereik bijladen.

Om het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden, zijn nieuwe energiesystemen nodig. Zoals Vehicle-to-Grid waarbij de auto zélf als opslag fungeert, maar ook batterijsystemen. Die kunnen pieken en dalen in vraag en aanbod van energie opvangen nabij oplaadpunten. Om minder energie van het net te vragen, heeft ook duurzaam opgewekte energie uit zon een belangrijke rol bij snellaadstation Haarrijn. Naast een aansluiting op het energienet wekt het station langs de A2 ook zelf elektriciteit op. Boven de laadpunten staat een grote overkapping met daarop zonnepanelen. Deze voeden een grote batterij waaruit de elektrische rijder kan putten. Als deze centrale buffer onvoldoende voorraad heeft, wordt overgeschakeld op levering via het reguliere energienet van Stedin.

Initiatiefnemer en directeur Mark Schreurs van MisterGreen: "Het is belangrijk dat er altijd energie is om op te laden. Ook als de zon niet schijnt, als er in de toekomst veel tegelijk geladen wordt of als er beperkte capaciteit op het huidige energienet is. Met de inzet van zowel de zonnepanelen als batterij is de beschikbaarheid van onze snellaadpunten optimaal".

Voor het elektrisch snellaadstation Haarrijn levert Alfen een Energy Storage System. Voor het project is een 'superbatterij' van in totaal 51 batterijen (90kWh) gebouwd.  Deze batterijen zijn zogenoemde 'second life batterijen': stroombronnen die al in eerdere projecten zijn gebruikt.

Door voortdurende monitoring van pieken en dalen, de inzet van opslag en het zelf opwekken van elektriciteit uit zon, voorkomt het energiesysteem hoge investeringen door Stedin in het net. "De snelladers vragen een dusdanig vermogen dat Stedin hier goed naar moet kijken. En omdat dit om afgelegen locaties gaat, vergt dit soms een forse investering van onze kant en een grote belasting van het net. Met flexibiliteit door opslag in batterijen of Vehicle-to-Grid kan dit worden voorkomen", aldus David Peters, directeur strategie van Stedin.

Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
Morgan schetst nieuwe driewielerMorgan schetst nieuwe driewieler
3 december 2021
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021