20 juni 2008
 

Olaf Mooij

Koppige auto's van Olaf Mooij te zien in Venray

Autozine
20 juni 2008 | Het Venrayse Odapark en Galerie Petra Nostheide-Eÿke in Kaldenkerken zijn een grensoverschrijdende samenwerking aangegaan en presenteren nu op twee locaties werk van de Rotterdamse kunstenaar Olaf Mooij.
Info

De auto beweegt de mens. Niet alleen fysiek, ook emotioneel: een feit dat de Rotterdamse kunstenaar Olaf Mooij (Rotterdam, 1958) inspireerde voor zijn automobiele sculpturen. Met zijn zogenaamde 'Haircars' baart hij internationaal al jaren opzien. Zo was de 'Punk Trabbi' een van de publiekslievelingen tijdens de groepstentoonstelling 'Niederländisch in 3D' in Galerie Petra Nostheide-Eÿke in 2007.

Zijn voorliefde voor auto's met vlotte kapsels verklaart Olaf Mooij als volgt: "Ieder type auto heeft zijn eigen persoonlijkheid, een eigen look. Veel mensen zien de koplampen aan voor ogen en de gril lijkt op een mond. Een auto belichaamt een tijdsgeest en behoort tot een bepaalde groep mensen. Een auto leeft. Na een lange autorit zei mijn vader altijd: 'Goed gedaan, jongen!', en klopte daarbij zachtjes en vriendelijk op de dashboard. Daar vond het idee zijn oorsprong. Stel je eens voor: een auto rijdt over straat, met mooie lange blonde haren, die wapperen door de wind".

In zijn oeuvre verwerkt Mooij dromen uit zijn kinderjaren, geeft ze vorm. Eigenlijk wilde hij uitvinder worden, maar uiteindelijk werd hij kunstenaar. Dat bood hem betere communicatiemogelijkheden, voor zichzelf en voor de wereld om hem heen.

Naast auto's met kapsels, slappe auto's van rubber, pluizige autostructuren en een lawaaierig DJ-mobiel, maakt Mooij op het moment furore met de 'Braincar'. De zwarte pick-up registreert met behulp van drie camera's wat hij overdag tijdens zijn tochten 'ziet'. Als het automobiel zich in de avondschemering de dag 'herinnert', dan vormen de verdrongen waarnemingen vage maar bonte 'droombeelden' op de matwitte hersenbrij, die welig over de laadbak hangt.

Mooijs nieuwste werk behandelt auto's in eieren en hij droomt nog van een auto in zijn eigen wolk. Want, zoals de mens eenzaam in zijn auto zit, zo zit de auto dan eenzaam in zijn eigen wolk. En zo blijft Mooij verrassen en zet hij telkens weer aan tot nadenken en lachen.

Petra Nostheide-Eÿke: "Ik heb heel bewust Kaldenkerken als vestigingsplaats voor mijn galerie gekozen. Grensoverschrijding heeft in deze grensstad een eeuwenlange traditie. De directe ligging aan Venlo biedt voor de toekomst niet alleen economische, maar ook culturele kansen. Kaldenkerken kan daarbij zijn bijzondere competentie als 'plek van uitwisseling' uitspelen. Ik zou het geweldig vinden als de samenwerking met het Odapark een impuls zou geven voor een grensoverschrijdende 'urbaniteit' in wording".

Na de grote weerklank die de manifestatie Rock My Religion bij het Duitse publiek vond, wil het Odapark zich in de toekomst nog nadrukkelijker op het Duitse achterland oriënteren. Samenwerking met Duitse kunstinstellingen en tweetalige marketing en communicatie moeten de Duitstalige kunstliefhebber naar Venray trekken. Het startschot wordt gegeven met de dubbeltentoonstelling 'WHAT IS ON A MAN'S MIND' in samenwerking met Galerie Petra Nostheide-Eÿcke in Kaldenkerken.

Bij de dubbelexpositie WHAT IS ON A MAN'S MIND verschijnt een tweetalige full colour catalogus (40 pagina's) met talrijke afbeeldingen en een voorwoord van de burgemeesters van Nettetal en Venray. De expositie WHAT IS ON A MAN'S MIND is het tweede deel van de vierdelige serie Lost in Wonder over schoonheid en illusie. De tentoonstelling loopt van 8 juni tot en met 14 september 2008

5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia
8 december 2021
Citroën Berlingo bestaat 25 jaarCitroën Berlingo bestaat 25 jaar
7 december 2021
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021