20 juli 2009
 

Formula Zero

Greenchoice Forze onthult nieuwe waterstofkart

Autozine
20 juli 2009 | Vandaag is in Delft de nieuwe waterstofkart van Greenchoice Forze, het Formula Zero Team Delft, gepresenteerd. Ivo Opstelten, oud-burgemeester van Rotterdam en coureur Jan Lammers onthulden de kart van de studenten officieel op het sportterrein van de TU Delft. Ivo Opstelten roemde het initiatief van de studenten en zei vereerd te zijn samen met Jan Lammers het startschot te mogen geven. Jan Lammers zag in het project de toekomst van de autosport.
Info

Vervolgens werd een rijdende demonstratie gegeven. Het enige autogeluid kwam daarbij van de piepende banden en de zoemende elektromotoren. Als enige uitstoot kwam er schoon water uit de waterstofkart. Na afloop dronken de gastsprekers een glaasje van dit water uit de uitlaat.

Het raceteam heeft het doel de aankomende races zo veel mogelijk klimaat neutraal te winnen. Naast de aandrijving met behulp van een brandstofcel, is het bodywork van de kart bijzonder. Het bestaat voor meer dan 70 procent uit hernieuwbare materialen, zoals natuurlijke vezels en een speciaal door DSM ontwikkelde duurzame hars. Tevens wordt de CO2 uitstoot uit onder andere transport door 100 procent groene energieleverancier Greenchoice gecompenseerd.

Het Formula Zero Championship is de eerste racecompetitie waarbij op waterstof gereden wordt en waarbij er dus geen emissie is. De waterstof die de brandstofcel in de kart verbruikt, is op duurzame wijze opgewekt en dus niet schadelijk voor het milieu. Met de waterstofkart zal het Delftse team, de enige Nederlandse deelnemer in het Formula Zero Championship, proberen om de wereldtitel te prolongeren.

De eerste van de vier races vindt op donderdag 20 augustus in Engeland plaats. Daarna volgt op zondag 23 augustus de Nederlandse race op het kartcircuit Nieuw Zevenbergen in Berghem. Na de Belgische race vindt de beslissende wedstrijd dan op donderdag 3 september in Spanje plaats.

De Greenchoice Forze kart heeft een topsnelheid van 120 km/u en accelereert in ongeveer 5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. Het continue vermogen van 8kW (11pk) - om twee elektromotoren te voorzien - wordt geleverd door een brandstofcel. Hierbij komt er alleen water uit de uitlaat. Dit water is nog zuiverder dan water uit de kraan.

Een andere innovatie is de mogelijkheid om remenergie terug te winnen en op te slaan. Hierdoor beschikt de kart over een tijdelijk boost-vermogen van 45 pk. Daarnaast is het aparte aandrijven van het linker- en rechter achterwiel opvallend. Door in de bocht het vermogen van beide wielen te variëren, kan de kart sneller door bochten dan gewone karts.

Het Formula Zero team Delft bestaat uit ongeveer 40 studenten van diverse studierichtingen van de Technische Universiteit Delft. Het studententeam heeft een kart ontwikkeld die met gebruik van brandstofceltechniek op waterstof rijdt. Door duurzaam te racen wil het team duurzame technologie ontwikkelen en op een aantrekkelijke manier presenteren.

Het team is formeel het allereerste waterstof-raceteam ter wereld en heeft in augustus 2008 in het centrum van Rotterdam de allereerste waterstofrace ter wereld gewonnen. Momenteel is het team dan ook aanvoerder van de Formula Zero klasse. In augustus zal het team uitkomen in races in Engeland, Nederland, België en Spanje, die deel uitmaken van het Formula Zero Championship.

Naast racen is het team actief met het geven van presentaties en demo's zoals tijdens de afgelopenAutoRai 2009 en duurzame evenementen zoals SASBE 2009. Tijdens dit laatste evenement heeft kroonprins Willem-Alexander kennis gemaakt met het Greenchoice Forze team.

KwikFit
Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021