4 februari 2006
 

APK

Garages melden een derde APK-afkeuringen niet

Autozine
4 februari 2006 | De RDW is eind 2005 gestart met een onderzoek naar de uitvoering van de APK. Het betreft een proef met inzet van 'mysterycars'. Doel is om te meten in hoeverre garages de afkeurprocedure correct uitvoeren en het resultaat melden aan de RDW zodat een steekproef kan worden uitgevoerd. Uit de eerste voorlopige resultaten van de proef blijkt dat een derde van de bezochte bedrijven het resultaat niet aan de RDW meldt. Ook blijken de garages in deze gevallen geen keuringsrapport af te geven waarop de afkeurpunten staan vermeld.
AutoCoach
Info

Het laten melden van APK-afgekeurde auto's bij de RDW was een van de verbeterpunten, die de RDW in 2000 invoerde om het consumentenbelang beter te beschermen. Uit de eerste bevindingen blijkt dat na een bezoek van een mysterycar het aantal afkeurmeldingen gemiddeld met 46 procent stijgt bij de bezochte bedrijven. Dat resultaat is voor de RDW aanleiding om door te gaan met de inzet van mysterycars. Voorlopig legt de RDW nog geen sancties op aan keuringsinstanties waar fouten worden geconstateerd. De organisatie treft voorbereidingen om daar wel toe over te gaan.

Ook constateert de RDW opmerkelijke prijsverschillen voor de uitvoering van een APK-keuring. Bij auto's met benzinemotoren varieren de prijzen van 19 tot 68 euro. Voor diesels liggen de prijzen tussen de 26 en 89 euro. Er bestaat geen standaardprijs voor de APK. Wie kiest voor een APK met onderhoudsbeurt, krijgt de APK veelal gratis.

Keuringsinstanties keuren jaarlijks 6,8 miljoen auto's in het kader van de APK. Nadat zij het keuringsresultaat hebben gemeld aan de RDW, controleert de RDW gemiddeld een op de dertig zowel goed- als afgekeurde auto's door middel van een steekproef. Dit houdt in dat de ruim 9000 garages, die door de RDW zijn erkend om APK te mogen uitvoeren, gemiddeld twee maal per maand (afhankelijk van het aantal keuringen per maand) een bezoek krijgen van een controleur van de RDW. Aan deze reeds langer bestaande vorm van toezicht is het mysterycar onderzoek toegevoegd.

Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021