4 oktober 2009
 

Avantis

Eerste laadstation op zonne-energie geopend

Autozine
4 oktober 2009 | In de Wijk van Morgen, in samen werking met het Science en Businesspark Avantis in Heerlen, is een laadstation voor elektrische auto's geinstalleerd, gevoed door zonne-energie. Het is het eerste in zijn soort in Nederland. De wijk van Morgen is een project van de Hogeschool Zuyd, waar onderwijs en marktpartijen samen ontwikkelen en bouwen aan een demonstratiewijk (in Avantis), waar fossiele brandstoffen taboe zijn.
Info

Voor de zomer is een elektrische auto aangeschaft een Th!nk), en nu gevolgd door een laadstation op zonne-energie. Het laadstation is wel nog geschakeld met het net, om overtollige zonne-energie te kunnen leveren, en bij te weinig zonne-energie, te kunnen terugnemen. In feite functioneert zo het elektriciteitsnet als tijdelijk opslagsysteem.

Studenten onderzoeken momenteel alternatieven, zoals stand-alone laadstations op duurzame energie, en andere varianten. Ook is het de bedoeling na te gaan of bestaande auto's kunnen worden omgebouwd tot elektrische, voor een redelijke prijs, zodat grondstoffen bespaard kunnen worden ten opzichte van de produktie van nieuwe auto's. Immers grondstoffen produktie vereist ook veel energie, en sommigen worden eveneens schaars.

Met dit laadstation is niet allen het rijden, maar ook de opwekking van elektriciteit milieuvriendelijk voor de Wijk van Morgen. Het geheel past in een transitie die Nederaland de komende decennia moet ondergaan om het hoofd te bieden aan klimaatverandering en uitputting van bronnen.

De eerste paal voor die wijk is op 9 september, de dag van de duurzaamheid, geslagen, en zal de komende jaren vorm krijgen, ieder jaar 1 gebouw. Bij de start van de bouw, het ontgraven van de fundering, is gebruik gemaakt van een grijper die op biodiesel werkt.

XLLease
Opel onthult nieuwe Astra Sports TourerOpel onthult nieuwe Astra Sports Tourer
1 december 2021
Skoda KAROQ aangepast voor 2022Skoda KAROQ aangepast voor 2022
30 november 2021
Opel introduceert Private Lease FlexOpel introduceert Private Lease Flex
29 november 2021
Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022Suzuki prijst nieuwe S-Cross 2022
29 november 2021