25 maart 2005
 

Eco tuning

Ecotuning laat auto's zuiniger rijden

Autozine
25 maart 2005 | Een in Duitsland ontwikkelde techniek zou het mogelijk maken bestaande auto's en vrachtauto's gemiddeld 15 procent zuiniger te laten rijden. Door middel van geavanceerde apparatuur wordt de software van de motor aangepast. Het zogenaamde "ecotuning" is sinds kort ook in Nederland mogelijk.
Info

Auto's worden volgens importeur Ziptuning door de fabriek niet optimaal afgeleverd. Dit doen autofabrikanten volgens de tuner om er zeker van te zijn dat elke auto en vrachtauto van hetzelfde type, hetzelfde vermogen en brandstofverbruik heeft. Een Duits bedrijf heeft naar eigen zeggen software ontwikkelt die de instellingen optimaliseert. Dit zou een brandstofbesparing opleveren van maximaal 20 procent, zonder dat er aan de motor zelf gesleuteld hoeft te worden.

Paul Castelein, werkzaam bij de Nederlandse vertegenwoordiger van Ecotuning, is enthousiast over de nieuwe vinding: "Een rekensom is snel gemaakt. Voor vervoersbedrijven valt op deze manier een enorme besparing te behalen, maar ook particulieren die erg veel op de weg zitten schieten er een hoop mee op".

Ecotuning wordt aangeboden voor voertuigen die over een dieselmotor en een boordcomputer beschikken vanaf bouwjaar 2002. Het tunen gebeurt door een PC aan te sluiten op de boordcomputer, en daarvan de gegevens uit te lezen. Deze worden middels de Duitse programmatuur herzien waarna ze in de computer worden herladen. Eventuele onderzoeksresultaten van derden zijn (nog) niet beschikbaar.

IkWilVanMijnAutoAf
5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia
8 december 2021
Citroën Berlingo bestaat 25 jaarCitroën Berlingo bestaat 25 jaar
7 december 2021
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021