25 juli 2006
 

HydroGEM

ECN bouwt eerste Nederlandse waterstofauto

Autozine
25 juli 2006 | Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten heeft de eerste auto met Nederlands brandstofcelsysteem gerealiseerd. Het hart van het systeem, de PEM-brandstofcel en het waterstofsysteem zijn volledig in Petten ontwikkeld. De auto is een aangepaste versie van een bestaand elektrisch voertuig, de door Daimler Chrysler vervaardigde GEM. In zijn oorspronkelijke uitvoering is de GEM uitgerust met een accu, waardoor de actieradius beperkt is. De inmiddels door ECN tot HydroGEM omgedoopte waterstofversie heeft een sterk vergrote actieradius en kan snel worden bijgetankt.
Info

Volgens Frank de Bruijn, manager van de onderzoeksunit Waterstof & Schoon Fossiel wil ECN met de HydroGEM onderzoeken hoe de door ECN ontwikkelde brandstofceltechnologie zich bewijst in de praktijk. "In het najaar komt de HydroGEM in dienst bij de Facilitaire Dienst van ECN. Hiermee is de HydroGEM gelijk de eerste Nederlandse waterstofauto in operationele dienst!"

In vergelijking met accuvoertuigen is de bedrijfstijd aanmerkelijk langer, en behoren lange oplaadtijden tot het verleden. Het tanken van de waterstof duurt maximaal 10 minuten. Het voertuig heeft een elektronisch begrensde maximum snelheid van 40 km/uur en heeft een laadvermogen van 400 kg. Het door ECN ontwikkelde systeem bevat een 5 kWe brandstofcel, welke gebruikt wordt in combinatie met het oorspronkelijke accupakket van 6.5 kWh. De waterstof is op een druk van 200 bar opgeslagen in brandstoftank met een inhoud van 76 liter. Dit is voldoende om tenminste 200 km te rijden.

ECN is een van de onderzoeksinstituten in Europa op het gebied van waterstof. De unit Waterstof & Schoon Fossiel heeft tot doel nieuwe brandstofceltechnologie te ontwikkelen die leidt tot verdere prestatieverbetering, kostenreductie en levensduur van brandstofcellen voor mobiele en stationaire toepassingen. In april van dit jaar hebben ECN en het Joint Research Centre JRC-IE van de Europese Gemeenschap op het onderzoeksterrein in Petten een drukbezochte informatiedag voor bestuurders en lokale overheden met lezingen over regelgeving en veiligheidsaspecten rondom waterstof, praktijkervaringen, en vergunningen.

Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021