6 februari 2004
 

Louwman Collection

Dudok benzinestation gaat naar Nationaal Automobielmuseum

Autozine
6 februari 2004 | Het unieke Esso benzinestation, dat tientallen jaren langs de A2 bij Vinkeveen stond, verhuist binnenkort naar Raamsdonksveer. Dit bijzondere voorbeeld van historisch industrieel erfgoed uit de jaren vijftig -ontworpen door de befaamde architect Dudok- krijgt een definitieve plaats op het terrein van het Nationaal Automobiel Museum.

In de naoorlogse jaren ontwierp Dudok een serie van 150 benzinestations voor Esso, waarvan er nog twee over zijn: een aan de Turfsingel in Groningen en het exemplaar dat nu verhuist naar Raamsdonksveer. Het in 1954 gebouwde station aan de rijksweg van Amsterdam naar Utrecht dreigde in 1995 ten prooi te vallen aan de verbreding van de A2. Mede dankzij Esso Nederland kon het worden behouden door verplaatsing naar het Autotron in Rosmalen. Nu dit voormalige automuseum een andere koers heeft ingezet, heeft het benzinestation daar geen functie meer.

Het Nationaal Automobiel Museum heeft zich sterk gemaakt voor het vinden van een definitieve locatie voor dit monument. Dankzij de bijdragen van meerdere financiers werd het 169 ton wegende benzinestation in het weekend van 7 en 8 februari op een dieplader over de weg en vervolgens op een ponton over de Maas getransporteerd van Rosmalen naar Raamsdonksveer. Het voormalige benzinestation is zo groot en zwaar, dat het slechts met veel passen en meten op een dieplader voorzien van 80 wielen past. Met een gemiddelde snelheid van 20 km/u wordt richting Raamsdonksveer gereden. Hoogtepunt van de verhuizing is de passage van de spoorwegovergang in Oss tussen de Graafsebaan en de Megensebaan, die is gepland op zondag 8 februari tussen 01.00 en 02.00 uur. Hiervoor wordt het treinverkeer tijdelijk stilgelegd.

Het monument van Dudok wordt dinsdag 10 februari omstreeks 15.00 uur herplaatst op het terrein van het Nationaal Automobiel Museum in Raamsdonksveer.

XLLease
5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia5 EuroNCAP sterren voor Skoda Fabia
8 december 2021
Citroën Berlingo bestaat 25 jaarCitroën Berlingo bestaat 25 jaar
7 december 2021
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
 

Info