21 augustus 2009
 

Solar Team Twente

Drie generaties zonneauto's rijden door Enschede

Autozine
21 augustus 2009 | Voor het eerst in Nederland is er met drie zonneauto's tegelijkertijd deelgenomen aan het dagelijks verkeer. Onder het toeziend oog van het publiek reden de drie auto's over de singel van Enschede. Door alle aandacht die de auto's trokken ontstond er enige verkeerschaos, maar file rijden was geen probleem voor de drie generaties zonneauto's.
AutoCoach
Info

De auto's waren een gigantische trekpleister. Vele mensen kwamen uit hun huizen en trokken naar de binnenstad om de auto's te bewonderen. "Het is geweldig om te zien hoeveel mensen langs de kant van de weg stonden", aldus coureur Roeland Weigand. Maar het geheel ging ook niet zonder stress. Een uur voor de rit werden nog de laatste checks gedaan. De spanning was van de gezichten van de teamleden af te lezen. Net als in Australië werden de auto's begeleid door een scout-auto voor en een DMU (Decision Making Unit) achter de auto's. De scout kijkt waar obstakels in de weg zitten en geeft dit door. De DMU controleert de prestaties van de zonneauto door middel van meer dan 200 sensoren. Hij meet bijvoorbeeld de invering van de achterwielophanging en of de elektronica niet te warm wordt.

De rit verliep voorspoedig en ook de weergoden waren het team positief gezind. Ondanks het slechte weer van donderdag was de zon vrijdag volop aanwezig.

De zon is de enige bron van energie die het team mag gebruiken tijdens de World Solar Challenge in Australië. Een race van 3010 kilometer dwars door de Australische woestijn. Dagen als afgelopen week zijn voor de coureurs van de 21Revolution de beste testdagen. De temperatuur kwam namelijk dicht in de buurt van de temperatuur tijdens de race in Australië. Daar zullen ze in de zonnewagen rijden bij een temperatuur van meer dan 40 graden.

Een maand geleden crashte de 21Revolution nog. De stuurstang raakte los, waardoor de auto onbestuurbaar werd en hierdoor kwam zij in botsing met een paal. Het frame scheurde in en moest hersteld worden. Vier weken lang heeft het hele team keihard gewerkt aan de auto. Axel de Vries (technisch projectmanager): "Een aantal mensen heeft vannacht zelfs helemaal niet geslapen". Afgelopen weekend maakte de gerepareerde auto op Enschede Airport Twente haar eerste meters en nu heeft ze voor het eerst weer op de openbare weg gereden. "Nu we deze prestatie hebben neergezet zijn we klaar voor de race in Australië", aldus een trotse teamleider Tim Plattel.

Op 25 oktober start de World Solar Challenge in Australië. Solar Team Twente doet voor de derde keer mee. Het team heeft zich gefocust op innovatie. Tijdens de challenge zal het gaan rijden met het lenzensysteem, waar vorig jaar al een patent op werd verkregen. Ook rijdt de auto, om meer energie binnen te halen, met een kantelende vleugel. Om de aerodynamica te verbeteren heeft de zonneauto een rubberen gedeelte aan de buitenzijde van de auto. Dit voorkomt kieren tussen de vleugel en de rest.

Wittebrug
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
Morgan schetst nieuwe driewielerMorgan schetst nieuwe driewieler
3 december 2021
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021