18 juli 2015
 

Collision Call

Collision Call app alarmeert hulpdiensten na botsing

Autozine
18 juli 2015 | Een nieuwe app die na een zware botsing automatisch 112 belt en hulpdiensten alarmeert, kan levens redden na een verkeersongeluk. De Collision Call app stuurt bovendien een e-mail met de exacte positie naar familie, werken vrienden, zodat zij direct actie kunnen ondernemen. Dat scheelt kostbare tijd, die meteen na een verkeersongeluk van belang is.
AutoCoach
Info

In feite meet de app g-krachten die vrijkomen bij een botsing. Als die krachten boven het voor mensen gevaarlijke maximum komen, wordt automatisch het alarmnummer in het land waar men is gebeld en worden e-mails aan bekenden verstuurd. Om te voorkomen dat zoiets ook gebeurt als iemand zijn telefoon laat vallen of hard weggooit, begint de app pas te werken als er gedurende 10 seconden harder dan 30 kilometer per uur wordt gereden.

Sommige duurdere auto's hebben al een ingebouwd systeem dat alarmcentrales waarschuwt bij ongelukken. De EU stelt vanaf 2018 het alarmeringssysteem Ecall verplicht voor nieuwe auto's. Dat legt automatisch contact met 112 als een auto verongelukt. Dat wordt gesignaleerd op basis van botsingssensoren en het uitklappen van de airbags. De EU verwacht daarmee 2500 levens per jaar te redden op een totaal aantal verkeersslachtoffers van 25.000.

De Collision Call app biedt een goedkoop alternatief en werkt ook in tweedehands auto's, stelt bedenker Ramon Veneman van Collision Call. "Ik geloof hierin en denk dat de app veel levens kan redden", stelt hij. "Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de verkeersslachtoffers valt bij botsingen op hoge snelheid. Daar is de app op ingesteld".

Collision Call kan ook gebruikt worden door getuigen van een ongeluk, die meteen alle alarmnummers bij de hand hebben. De app werkt bovendien ook voor mensen op motors en scooters, in een vrachtwagen, bus en zelfs in de trein. Het maakt niet uit in welk land het ongeluk gebeurt, want Collision Call werkt wereldwijd in 144 landen en in negen talen. Behalve in het Engels ook in het Frans, Duits, Spaans en Portugees en zelfs in het Chinees, Russisch, Hindi en Arabisch. Daarom wordt de app bewust in de zomervakantie gelanceerd, zodat mensen die met de auto op vakantie gaan naar het buitenland er gebruik van kunnen maken.

In de toekomst wil Veneman de app verder uitbreiden, zodat er niet alleen telefonisch contact is met alarmnummers, maar deze ook een e-mail met positiebepaling ontvangen. Nu zijn veel alarmcentrales nog niet via e-mail bereikbaar. In die e-mails staan ook de gemeten g-krachten vermeld, zodat ambulancepersoneel daar rekening mee kan houden.

Dutchlease
Mazda 2 wordt hybrideMazda 2 wordt hybride
6 december 2021
Nieuwe Renault SUV heet AustralNieuwe Renault SUV heet Austral
6 december 2021
Morgan schetst nieuwe driewielerMorgan schetst nieuwe driewieler
3 december 2021
Polestar 3 aangekondigdPolestar 3 aangekondigd
2 december 2021