27 februari 2007
 

Autoinbraak

Na jaren daling weer stijging autoinbraken

Autozine
27 februari 2007 | Het aantal kapotte autoruiten steeg in 2006 met bijna 11 procent als gevolg van auto-inbraken en vandalisme. Dat blijkt uit de schadestatistieken van Carglass. In 2005 daalde het aantal auto-inbraken nog met ruim 20%. Deze trendbreuk is het gevolg van het feit dat automobilisten steeds vaker kostbare apparatuur zoals navigatiesystemen en laptops in de auto achterlaten. In ons land krijgt jaarlijks 1 op de 5 automobilisten te maken met ruitschade als gevolg van steenslag, inbraak of vandalisme.
Info

Het aantal schadegevallen als gevolg van auto-inbraak was relatief het grootst in de provincie Utrecht, gevolgd door de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland. In de provincies Zeeland, Groningen en Friesland komen auto-inbraken relatief het minst vaak voor.

Opvallend is dat berijders van nieuwe auto's aanzienlijk vaker te maken krijgen met autoruitschade door inbraak dan eigenaren van oudere auto's, omdat nieuwe (lease) auto's vaker zijn uitgerust met een portable navigatiesysteem (o.a. TomToms). Ook in het geval dat het systeem niet zelf in de auto wordt achtergelaten, is vaak aan de afdruk van de zuignap op de voorruit of de houder te zien dat er mogelijk een navigatiesysteem in de auto aanwezig is. Steeds meer apparatuur is tevens uitgerust met bluetooth, daardoor kunnen inbrekers eenvoudig met hun mobiele telefoon laptops en navigatieapparatuur die nog stand-by staan in afgesloten auto's traceren.

Afgelopen jaar lag in heel Nederland het aantal vandalismegevallen aan auto's op hetzelfde niveau als in 2005. Net zoals bij auto-inbraken is de kans op autovandalisme het grootst in de provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Het aantal gevallen van autovandalisme is in de provincies Overijssel, Groningen en Zeeland te verwaarlozen. Gerichte landelijke politieacties tegen veelplegers sorteren al langere tijd een positief effect op het tegengaan van vandalisme aan auto's.

XLLease
Renault en TheArsenale onthullen AIR4Renault en TheArsenale onthullen AIR4
26 november 2021
Toyota Corolla krijgt nieuw infotainmentToyota Corolla krijgt nieuw infotainment
26 november 2021
Kia verkent inzichten in voertuigdataKia verkent inzichten in voertuigdata
25 november 2021
Suzuki introduceert nieuwe S-CrossSuzuki introduceert nieuwe S-Cross
25 november 2021