4 maart 2014
 

Mitsubishi Concept AR

Mitsubishi toont Concept AR in Geneve

Autozine
4 maart 2014 | Mitsubishi toont de Concept AR, een unieke mix van een SUV en MPV, zowel in ontwerp als technologie. Hiermee treedt deze conceptcar in de voetsporen van de ontwerpen en studiemodellen waarmee Mitsubishi Motors al meer dan veertig jaar haar prominent aanwezig is in Europa. Bezoekers kunnen deze conceptcar live testen tijdens de Autosalon van Genève 2014, net als in Brussel in januari van dit jaar.
 

De Concept AR (Active Runabout) werd voor het eerst getoond op de 43ste Tokyo Motor Show, in november 2013. Deze nieuwe generatie compacte MPV combineert volgens Mitsubishi de rijeigenschappen van een SUV met de ruimtevoordelen van een MPV.

Mitsubishi

Met een onderscheiden lijnenspel rondom, is de Concept AR een opvallende verschijning in dit marktsegment. Zijn lengte van 4.350 mm en hoge zitpositie onderstrepen zijn MPV-eigenschappen, maar tegelijk tonen zijn krachtige frontdesign, hoge, doorlopende grille en koplampunits, royaal bemeten beschermplaten en robuuste, uitgebouwde wielkasten dat deze auto duidelijk meer is dan een MPV.

Volgens de makers herdefinieert de Concept AR het begrip 'SUV'. Dit komt onder meer tot uiting in de lange wielbasis, de stompe neus, de hoge, geprononceerde flanklijn en het hightech design van de ruiten rondom. Ook de smalle grille met het opvallende Mitsubishi-logo en de ontluchtingsroosters in de achterstijlen voor een betere stroomlijn, versterken zijn krachtige uitstraling.

Tot slot is de Concept AR, zoals alle drie MMC-conceptcars die werden gepresenteerd op de Tokyo Motor Show, uitgevoerd met de nieuwe visuele designelementen van Mitsubishi Motors. Deze zullen de komende jaren geleidelijk worden toegepast op iedere nieuwe Mitsubishi crossover en SUV. Deze opvallende, verticale lamellen (in chroom of als verlichtingsunit) bevindend zich prominent op het front van de auto, links en rechts van de grille.

Binnen in de Concept AR maken de inzittenden kennis met een no-nonsense-interieurdesign met aangename materialen, zonder overbodige snufjes. Alles ademt een gedempte, ontspannen atmosfeer. Binnen het ruime interieur, met zijn vloeiende rondingen, kunnen de zitplaatsen op drie manieren worden gerangschikt. Ze bieden plaats aan zes inzittenden, vier inzittenden met hun bagage, of er kan een grote ruimte worden gecreëerd tussen de tweede en derde rij stoelen, door deze naar elkaar toe te draaien.

Meer dan bij de traditionele MPV-opstelling van zitplaatsen, is veel aandacht besteed aan individuele ruimte per persoon en voldoende afstand tussen de inzittenden. Zo kan een passagier bijvoorbeeld eenvoudig een tablet of laptop inpluggen in een USB-aansluiting in het interieur om te internetten of te e-mailen. Hoewel de buitenafmetingen van de Concept AR compact zijn, zorgt de relatief lange wielbasis voor een ruim en open interieur.

Mitsubishi

Dit ruimtelijk effect wordt versterkt door het vanuit het midden licht gebogen Crystal Lighted Roof. Hierdoor ervaren de inzittenden een prettige atmosfeer dankzij de indirecte, zachte verlichting. Geluiddempende voorzieningen, zoals sleuven in de interieurbekleding, versterken de rust in het interieur. De eenvoudig wegklapbare bekerhouders en een tablet-interface maken het comfort compleet.

Een lichtgewicht Belt Start Generator (BSG) mild hybrid systeem met een 48V lithium-ion-accu, gekoppeld aan een compacte 1.1-liter 3-cilinder MIVEC-benzinemotor met directe brandstofinspuiting en turbo drijft de voorwielen van de Concept AR aan.

De achterin geplaatste accu en DC-DC converter werken samen om de motor direct weer te laten aanslaan nadat de auto tot stilstand is gekomen. Daarnaast levert dit systeem extra trekkracht bij het accelereren. Dankzij het BSG-systeem wordt tijdens het remmen remenergie teruggewonnen. Het draagt bij aan het verminderen van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot en zorgt bovendien voor maximaal (rij)comfort voor de inzittenden.

Ingrijpende gewichtsbesparing vormde een van de speerpunten bij de ontwikkeling van de Concept AR. Dit komt tot uitdrukking bij het ontwerp van de benzinemotor en het hybride systeem, maar ook door de toepassing van plaatstaal met hoge treksterkte, zoals reeds eerder toegepast op Mitsubishi Motors' laatste modellen, de Outlander en de Space Star. Daarnaast zijn op diverse strategische plaatsen lichtgewicht constructies toegepast.