24 december 2001
 

Mitsubishi

Mitsubishi maakt haar plannen bekend voor de rally Paris-Dakar

Autozine
24 december 2001 | Mitsubishi Motors en Ralliart gaan met vier Mitsubishi's Pajero van start in de komende Dakar Rally. De teams hebben als uitgangspunt een zevende overall overwinning voor Mitsubishi te behalen. Hiervoor laat Mitsubishi kopstukken als Jutta Kleinschmidt, Jean-Pierre Fontenay en Kenjiro Shinozuka uitkomen in de nieuwe Super Production Class. De klassieker begint op vrijdag 28 december in het Franse Arras en eindigt op zondag 13 januari in Dakar (Senegal).
Vandebron
Info

Mitsubishi Ralliart heeft twee sterke teams samengesteld. Jutta Kleinschmidt en Jean-Pierre Fontenay vormen samen met hun bijrijders Andreas Schulz en Gilles Picard het Mitsubishi Ralliart team. In 2001 schreef Kleinschmidt autosporthistorie door als eerste vrouw deze monsterrally te winnen. Fontenay was de winnaar in 1998. Team twee, Team Nippon Mitsubishi Oil Ralliart, bestaat uit Kenjiro Shinozuka en Hiroshi Masuoka en kun navigator Thierry Deelli Zoti en Pascal Maimon. Shinozuka was in 1997 de eerste Japanner die het loodzware evenement op zijn naam schreef. Masuoka was vorig jaar lange tijd koploper maar moest de zege, na een zinderende strijd, uiteindelijk afstaan aan Kleinschmidt. Hierdoor eindigde hij op een respectabele tweede plaats.

Mitsubishi

De teams rijden met gemodificeerde productie Pajero's. De voertuigen zijn voorzien van dezelfde volledig onafhankelijke wielophanging als het productiemodel en aangepast volgens de regels van de Super Production Class. De monocoque is verstevigd met een rolkooi en de bestuurder kan bijvoorbeeld van binnenuit de luchtdruk van de banden variëren om de grip op de ondergrond aan te passen. De 3,5-litermotor levert 260 pk vermogen en meer dan 350 Nm trekkracht. Het 2002-model is iets veranderd ten opzichte van de vorige Pajero. Mede door een lichtere motor weegt de Mitsubishi 100 kilogram minder. Het achterdifferentieel en de transmissie-oliekoeler zijn aangepast, wat de koeling en zijn duurzaamheid ten goede komt. Met de nieuwe overbrengingsverhoudingen, de sterkere aandrijfassen en de vorig jaar verbeterde wielophanging komt de Pajero op ruw terrein nog beter uit de voeten.

De Dakar Rally staat bekend als de zwaarste rally ter wereld. Dit jaar dienen de rijders 9436 kilometer af te leggen in 17 dagen. Hiervan is 4025 kilometer bestemd voor speciale competitieve etappes zoals Super Marathons. Er zijn twee Super Marathons waarin de coureurs 1500 kilometer moeten zien te overbruggen in twee hele dagen. Tijdens de Arras-Madrid-Dakar Rally, zoals de officiële naam dit keer luidt, doorkruisen de 306 teams vijf landen: Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauretani en Senegal.

Profile
Stapelvoordeel op Mitsubishi Space StarStapelvoordeel op Mitsubishi Space Star
11 juni 2020
Mitsubishi geeft stapelvoordeel op SUVsMitsubishi geeft stapelvoordeel op SUVs
4 juni 2020
Mitsubishi vernieuwt Space Star in 2020Mitsubishi vernieuwt Space Star in 2020
10 maart 2020
Mitsubishi verlengt garantieMitsubishi verlengt garantie
9 maart 2020