5 maart 2013
 

Mitsubishi GR-HEV

Mitsubishi onthult Concept GR-HEV

Autozine
5 maart 2013 | Mitsubishi Motors introduceert op de Geneva Motor Show de concept GR-HEV Sport Utility Hybrid Truck. Hiermee breidt Mitsubishi Motors zijn programma uit met een compleet aanbod van elektrisch aangedreven auto's. Volledig elektrisch (EV), hybride elektrisch (HEV) of Plug-in Hybrid Electric (PHEV).
 

De GR-HEV Sport Utility Hybrid Truck is uitgevoerd met een 2.5 liter Mitsubishi Clean Diesel motor en een aan de voorzijde gemonteerde elektromotor. Deze zijn gekoppeld aan een automatische transmissie en een accupakket dat veilig is gemonteerd binnen het ladderchassis, extra beschermd door dwarsbalken.

Mitsubishi

Omdat de HEV-technologie eenvoudiger en goedkoper is dan die van een EV (electric vehcile) of PHEV (plugin hybrid electric vehicle), vormt hij het boegbeeld voor Mitsubishi's groene doelstellingen wereldwijd, met een ambitieuze CO₂-uitstoot van 149 g/km.

Naast deze specifieke toepassing op een een-tons pick-up, biedt het combineren van een elektromotor aan een dieselmotor nog meer voordelen:

  • Het direct beschikbare koppel van de elektromotor versterkt de acceleratie van de dieselmotor
  • De motor verbetert het koppel van de dieselmotor
  • De acceleratie en het kruisen op hoge snelheid verloopt rustiger
  • Lagere emissiewaarden van de dieselmotor

Deze combinatie levert bovendien wisselstroom (100V - 240V) voor diverse toepassingen, als vervanging voor een aggregaat of voor bijvoorbeeld een lier van 100V. Ook is het mogelijk om korte afstanden volledig elektrisch aangedreven af te leggen.

De Concept GR-HEV maakt ook gebruik van Mitsubishi's bestaande fulltime 4WD-technologie met Super All Wheel Control (S-AWC). De speciaal voor de HEV ontwikkelde aandrijflijn is uitgevoerd met S-AWC om de aandrijf- en remkrachten optimaal naar elk wiel te verdelen, in elke aandrijfmodus (2L, 4H, 4HL, 4LL), ook onder lastige omstandigheden:

Mitsubishi
  • Veiliger en optimale grip in modder, zand en op een besneeuwde ondergrond, omdat S-AWC direct reageert op het gaspedaal en remkracht optimaal verdeelt naar alle wielen.
  • Elektronische aansturing van het koppel, voor directe respons op het gaspedaal en uitstekende off road prestaties.
  • Meer stabiliteit bij het trekken van een aanhanger of caravan.

Deze 4WD Sport Utility HEV Truck werd ontwikkeld als een concept-opvolger in een lange reeks een-tons pick-up trucks van Mitsubishi Motors; van de oorspronkelijke Forte/L200 uit 1978, tot de Triton/L200 van vandaag. De Concept GR-HEV zet deze traditie voort met robuuste, aerodynamische stijlelementen, waarmee hij zich onderscheidt van de meer hoekige auto's die gangbaar zijn in dit segment.

De geïntegreerde afdekklep van de laadbak sluit aan op de contouren van de auto. Aan de voorzijde vallen de lamellen van de grille op, die uit koper gefreesd lijken om het drie diamanten-logo te beschermen. Verder versterken de diamantvormige koplampen het brede, robuuste front van de auto. Als finishing touch is de Concept GR-HEV uitgevoerd met dynamische 3-spaaks lichtmetalen velgen met Mitsubishi-logo op de naafkap.