16 januari 2002
 

Mitsubishi

Historisch machtsvertoon van Mitsubishi tijdens rally Paris-Dakar

Autozine
16 januari 2002 | Mitsubishi heeft historie geschreven door maar liefst de eerste acht plaatsen in de Dakar Rally op te eisen. De Japanner Hiroshi Masuoka legde met zijn Mitsubishi Pajero de 9436 kilometer van het Noord-Franse Arras via Madrid naar Dakar het snelst af. Door de zevende zege in Dakar scherpt Mitsubishi het eigen record nog verder aan.
Info

Het Japanse merk breekt alle records in de historie van de zwaarste rally ter wereld. Door de zege van Masuoka zet Mitsubishi de concurrentie op afstand. Geen ander merk is er ooit in geslaagd meer dan vier keer te winnen. Ook de achtvoudige overwinning van 2002 is een nog niet eerder vertoond kunststuk. De monsterzege krijgt extra glans gezien het feit dat van de 117 gestarte auto's er slechts 45 het strand in Dakar hebben gehaald.

Mitsubishi

Team Mitsubishi Ralliart neemt de eerste vier plaatsen in beslag. Met de winnaar van vorig jaar, Jutta Kleinschmidt als "best of the rest". De derde plaats op het podium ging naar Kenjiro Shinozuka en Jean-Pierre Fontenay werd vierde. De top 8 bestond uit 6 Mitsubishi Pajero's en 2 Mitsubishi's van het type L200. Hiroshi Masuoka kon zielsgelukkig de teleurstelling van vorig jaar achter zich laten, toen hij op het laatste moment de eerste plaats uit handen moest geven aan Jutta Kleinschmidt. Hij droeg zijn zege op aan vorig jaar overleden Mitsubishi Teammanager en goede vriend Ulrich Brehmer.

Direct na de oversteek van de rallykaravaan naar het Afrikaanse continent bleken de kaarten snel geschud, voor Mitsubishi wel te verstaan. Op een 85 kilometer lange proef in Marokko tussen Rabat en Er Rachdia kreeg Masuoka de leiding in handen om deze vervolgens niet meer af te staan tot de finish. Toch spande het er nog om naar welke Mitsubishi-coureur de zege zou gaan. Tussen de top drie ging het er ongemeen fel aan toe. Jutta Kleinschmidt, de winnares van de Dakar Rally 2001 legde de Japanner het vuur na aan de schenen. Ook Shinozuka vormde een serieuze bedreiging voor zijn landgenoot. Hij verloor echter veel tijd met een navigatiefout bij een proef rond Atar en kreeg de daaropvolgende dagen tot 2 keer toe een lekke band. Ook Kleinschmidt had een aantal tegenslagen te verwerken, zodat beiden uiteindelijk met respectievelijk de derde en tweede plaats genoegen moesten nemen.

Het Mitsubishi Ralliart-team heeft de Dakar Rally gereden met gemodificeerde productie Pajero's. De voertuigen zijn voorzien van dezelfde volledig onafhankelijke wielophanging als de standaarduitvoering en aangepast volgens de regels van de Super Production Class. Een rolkooi verstevigt de zelfdragende carrosserie. De 3,5-liter V6 motor levert een vermogen van 260 pk en een koppel van meer dan 350 Nm.

Vandebron
Stapelvoordeel op Mitsubishi Space StarStapelvoordeel op Mitsubishi Space Star
11 juni 2020
Mitsubishi geeft stapelvoordeel op SUVsMitsubishi geeft stapelvoordeel op SUVs
4 juni 2020
Mitsubishi vernieuwt Space Star in 2020Mitsubishi vernieuwt Space Star in 2020
10 maart 2020
Mitsubishi verlengt garantieMitsubishi verlengt garantie
9 maart 2020