Publicatiedatum: 11 februari 2025
MG ZS Hybrid
Autotest

MG ZS Hybrid

Twee auto's, één naam

Autotest - Verwarring alom! Sinds 2020 biedt MG de "ZS" aan. Nu introduceert MG een nieuwe ZS. Het is echter geen opvolger, maar een nieuw model naast de bestaande ZS. Waarom maakt MG die wonderlijke keuze? En welke ZS is de beste?

Wat de bestaande en nieuwe ZS gemeenschappelijk hebben is het segment. Beide ZS'en zijn compacte SUV's en daarmee houden de overeenkomsten op. Het model uit 2020 is een elektrische auto, maar omdat de overstap naar elektrisch rijden door het grote publiek niet zo snel gaat als verwacht, biedt MG nu een soortgelijke auto aan met hybride-aandrijving. Om de verwarring iets minder groot te maken gaat de elektrische versie voortaan door het leven als "ZS EV" en de hybride als "ZS Hybrid".

MG ZS Hybrid

De beide ZS'en verschillen niet alleen qua aandrijving. Ze staan op verschillende platforms, hebben verschillende afmetingen en volgen een andere stijl. De hybride is overduidelijk de modernere van de twee en is getekend volgens de nieuwe huisstijl van MG. Die stijl is kenmerkend voor de huidige generatie Chinese auto's met scherp gesneden koplampen voor een moderne uitstraling en ronde vormen voor een vriendelijk, benaderbaar karakter. De donkergroene kleur staat de testauto goed, maar laat zich lastig fotograferen.

MG ZS Hybrid
MG ZS Hybrid

Ruimte

MG is zichzelf sinds de herintroductie onder Chinese leiding continu aan het ontwikkelen. Zo maakt de ZS Hybrid weer een stap vooruit op het gebied van bouwkwaliteit en materiaalkeuze. Het dashboard en de deurpanelen zijn afgewerkt met zachte, prettig aanvoelende materialen.

„Met deze hybride heeft MG grote sprongen vooruit gemaakt op het gebied van vormgeving, bouwkwaliteit, ergonomie, infotainment en met name weggedrag“

De ruimte voor- en achterin is gemiddeld voor een auto van deze omvang. Achter het stuur is merkbaar dat MG heeft bezuinigd om tot een scherpe prijs te komen, want de veiligheidsgordel is niet verstelbaar en het stuurwiel is alleen in hoogte (dus niet in afstand tot de bestuurder) verstelbaar. De zithouding is daarom niet perfect, maar gezien de prijs van de auto toch alleszins acceptabel.

Let op dat MG de inhoud van de bagageruimte niet volgens de officiële ISO-norm specificeert, maar met een eigen berekening die "liquid space" en "solid space" hanteert. De waarden laten zich daarom niet vergelijken met andere auto's en daarom is "gemiddeld groot" vooralsnog de meest accurate omschrijving.

Uitrusting

De ZS Hybrid is ook een sprong vooruit als het gaat om infotainment. Voortaan draait op het royaal bemeten centrale beeldscherm een keurig verzorgd audio-, communicatie- en navigatiesysteem. Het ziet er goed uit, is logisch opgezet (dus eenvoudig te gebruiken) en functioneert naar behoren. Het wordt alleen geplaagd door enkele rare vertaalfouten, maar die zijn waarschijnlijk al gecorrigeerd voordat de eerste exemplaren aan de klanten worden geleverd. Mocht MG's ingebouwde infotainment-systeem niet voldoen, dan voorziet de fabrikant in ondersteuning van Apple CarPlay en Android Auto. Tijdens onze test functioneerde het ingebouwde systeem echter zo goed, dat er geen aanleiding was om terug te vallen op de eigen smartphone.

MG ZS Hybrid

Uiteraard biedt MG alle actieve veiligheidsvoorzieningen die de Europese Unie vereist. Deze assistenten hebben enige speelruimte om te voorkomen dat de bestuurder gek wordt van alle waarschuwingen. Echter, de elektronica is niet zo soepel afgesteld als de laatste generatie van Europese merken. Bovendien laten de veiligheidsvoorzieningen van MG zich lastig uitschakelen, sommige zelfs alleen met stilstaande auto. De adaptieve cruise-control houdt keurig afstand tot het overige verkeer, maar is onrustig omdat het bij de geringste afwijking van de ingestelde snelheid (bijvoorbeeld door een glooiing in het wegdek) remt. Ook hier is meer speelruimte daarom gewenst.

Hybride

MG noemt de ZS geen hybride, maar een "Hybrid+". Dat is te danken aan de bijzondere opzet van de aandrijflijn. Net als iedere andere hybride heeft de ZS een benzine- en een elektromotor onder de kap. Echter, de benzinemotor draait volgens de "Atkinson"-cyclus. Dat maakt een motor zeer zuinig, maar ook onwillig. Daarom assisteert de startmotor bij lage snelheid en een tweede elektromotor bij hoge snelheid. Een drietraps automaat bepaalt wanneer welke combinatie van motoren actief is.

MG ZS Hybrid

Opnieuw houdt MG er een heel eigen rekenmethode op na, want het gecombineerde vermogen van de benzine- en de elektromotoren is onwaarschijnlijk hoog. Alhoewel de ZS Hybrid+ niet de sportwagen is die de cijfers in de folder suggereren, zijn de prestaties goed. Wanneer de sportstand wordt ingeschakeld, en de benzinemotor de tijd krijgt om een hoog toerental op te bouwen (5.000 tpm), schiet de ZS er zelfs enthousiast vandoor! Alhoewel het vermogen in de eco-stand sterk terugloopt, zijn ook dan de prestaties nog ruim voldoende.

Ondanks de ongebruikelijke opzet rijdt de ZS Hybrid in de praktijk als een heel gewone auto. Hoogstens valt op dat de benzinemotor op willekeurige momenten meer toeren maakt of juist uitschakelt, maar dit is niet storend. Over een route met lange afstanden en stadsverkeer noteerde de ZS Hybrid een testverbruik van 5.2 liter per 100 km en dat is respectabel voor een auto van deze omvang. Met andere woorden: de "Hybrid+" doet wat het belooft.

MG ZS Hybrid

Weggedrag

Het is misschien verwarrend dat MG twee ZS'en aanbiedt. Het heeft als voordeel dat ieder model op maat gemaakt is voor de aandrijflijn. De hybride is veel lichter dan de elektrische auto en daar is het onderstel op afgestemd. Bovendien heeft MG overduidelijk goed geluisterd naar de Europese klant, want ook op het gebied van het weggedrag heeft de fabrikant grote vooruitgang geboekt.

Ondanks de hoge bouw en het hoge zwaartepunt dat hoort bij een SUV heeft de ZS Hybrid een stabiel en vertrouwenwekkend weggedrag. Daarbij is de maatgeving precies goed. In de stad is de ZS voldoende compact om gemakkelijk te kunnen manoeuvreren. Op de snelweg is de ZS groot genoeg om rust en stabiliteit te bieden op de lange afstand.

MG ZS Hybrid

Conclusie

Waarom biedt MG twee ZS'en aan? Omdat het gescheiden modellen voor elektrische en hybride aandrijving aanbiedt. ZS wijst op een compacte SUV en omdat MG een elektrische en hybride compacte SUV aanbiedt, zijn er nu de "ZS EV" en "ZS Hybrid". Een bijkomend voordeel voor MG: de naam was al geregistreerd en dat bespaart veel onderzoek.

De hybride maakt gebruik van een eigenzinnige opzet, waarbij de startmotor de benzinemotor bij lage snelheid assisteert en een extra sterke elektromotor op hogere snelheid bijspringt. Dat systeem werkt in de praktijk goed, want de ZS Hybrid is levendig en sterk, terwijl het verbruik bescheiden is.

Dan resteert de vraag: welke is de betere keuze, de ZS EV of de ZS Hybrid? Het antwoord is afhankelijk van het beoogde gebruik. De elektrische ZS is ontegenzeglijk stiller, sterker, schoner en voordeliger per kilometer. Echter, de elektrische auto is duurder in aanschaf en is inmiddels op leeftijd. Met deze hybride heeft MG grote sprongen vooruit gemaakt op het gebied van vormgeving, bouwkwaliteit, ergonomie, infotainment en met name weggedrag. In dat opzicht is de jongste van de twee ZS'en veruit superieur.

plus
  • Nette prijs
  • Slimme en eigenzinnige hybride motor
min
  • Vertaalfouten in infotainment-systeem
  • Creatief rekenwerk van MG maakt vergelijken met andere auto's lastig