19 december 2003
Mercedes-Benz R-Klasse
Nieuws

Mercedes-Benz R-Klasse

Mercedes-Benz Vision Grand Sports Tourer: een volgende stap op weg naar serieproductie

19 december 2003 - Tijdens de North American International Auto Show in Detroit stelt Mercedes-Benz het studiemodel Vision Grand Sports Tourer voor. Dit model toont een nieuwe variant van een toekomstige reislimousine die begin 2005 zijn marktintroductie zal beleven. Momenteel draait de ontwikkeling voor de serieproductie op volle toeren. De Vision Grand Sports Tourer biedt plaats voor maximaal zes inzittenden met gerieflijke stoelen en een luxueuze uitrusting. Een 234 kW sterke diesel-hybridemotor zorgt voor de aandrijving.
AutoCoach

Mercedes-Benz toonde in 2002 voor het eerst de Grand Sports Tourer, die de kenmerken van een reislimousine, een Van, een stationwagen en een "sports utility vehicle" (SUV) combineert in een haast nieuw zelfstandig concept. De auto is het resultaat van de intensieve dialoog die Mercedes-Benz met klanten over de hele wereld voert. Dit contact staat aan de basis van nieuwe voertuigconcepten zoals deze Vision Grand Sports Tourer of de recentelijk gepresenteerde Vision CLS.

Mercedes-Benz R-Klasse

Het nieuwe showmodel toont de weg van de Grand Sports Tourer van ontwerp tot serieproductie. De boogvormige daklijn is kenmerkend voor dit model. Een groot glazen panoramadak strekt zich vrijwel over de hele auto uit en zorgt voor een licht interieur. Met 920 millimeter tussen de voorste en de tweede rij stoelen biedt de Vision Grand Sports Tourer riante beenruimte, terwijl consoles volop opbergruimte bieden. Gescheiden DVD-/CD-spelers en koptelefoons achterin zorgen ervoor dat alle passagiers hun eigen entertainmentprogramma kunnen kiezen. De vier zetels achterin kunnen elk afzonderlijk worden omgeklapt, zodat een maximale laadruimte van 2030 liter ontstaat.

Ook op het gebied van aandrijving is de Vision Grand Sports Tourer innovatief: een V8-dieselmotor wordt gekoppeld aan een elektromotor. De dieselmotor is bekend uit de S-Klasse en levert 184 kW (250 pk), de elektromotor is goed voor 50 kW. Zo is een totaal vermogen van 234 kW en een trekkracht van 860 Nm beschikbaar. In de gebruikelijke cyclus volgens EU-norm verbruikt de Vision Grand Sports Tourer met hybride-aandrijving circa twintig procent minder brandstof dan een vergelijkbaar model met dieselmotor. Een elektronisch geregelde verdeling tussen de diesel- en de elektromotor zorgt ervoor, dat de voordelen van beide concepten optimaal worden benut. De elektromotor bijvoorbeeld bij het wegrijden, inparkeren, stop-and-go-verkeer of wanneer er langzaam wordt gereden, de dieselmotor wanneer er meer vermogen nodig is. In de Vision Grand Sports Tourer werkt de hybride-aandrijving voor het eerst in combinatie met permanente vierwielaandrijving.

Mercedes-Benz R-Klasse

Ander nieuws van Mercedes-Benz in Detroit is de Mercedes-Benz SLR McLaren, die zijn Amerikaanse premiere beleeft. Bovendien presenteert het merk in de Verenigde Staten weer een dieselmodel in de vorm van de zescilinder sedan E 320 CDI.

Dutchlease
Dutchlease