1 april 2010
Mercedes-Benz R-Klasse
Nieuws

Mercedes-Benz R-Klasse

Mercedes-Benz onthult nieuwe R-Klasse

1 april 2010 - Op de autotentoonstelling van New York (2-11 april) viert de nieuwe generatie Mercedes-Benz R-Klasse zijn wereldpremière. Hij springt in het oog door een markanter gezicht en een luxueuzer interieur. Ook op het gebied van efficiency maakt de nieuwe R-Klasse een stap vooruit: alle motoren zijn krachtiger en zuiniger dan hun voorgangers.

De nieuwe generatie R-Klasse behoudt zijn kenmerkende lijnvoering, maar er zijn wel nieuwe accenten gezet. Vooral het front is sterk gewijzigd. De combinatie van scherp gesneden koplampunits, nieuwe bumpers en een krachtige grille, benadrukt de breedte van de R-Klasse en voegt zo een extra vleugje dynamiek toe. De optionele LED-dagrijverlichting versterkt dit effect nog eens. Het profiel van de R-Klasse is nagenoeg ongewijzigd, maar ook hier zorgen diverse details zoals gewijzigde buitenspiegels en nieuwe wielen voor frisse accenten. Bovendien zijn er diverse nieuwe exterieurkleuren beschikbaar waaronder het sprankelende 'diamond white.'

Mercedes-Benz R-Klasse

De dieselmotoren van de nieuwe generatie R-Klasse presteren beter dan hun voorgangers, maar ze zijn vooral zuiniger geworden. De R300 CDI BlueEfficiency bijvoorbeeld, verbruikt 7,6 l/100 km. Desondanks bedraagt zijn topsnelheid 215 km/h en sprint hij in 9,5 seconden van 0-100 km/h. De nieuwe R350 CDI 4Matic heeft een top van 223 en sprint van 0 naar 100 km/u in 7,6 s. Het verbruik bedraagt 8,5 l/100 km.

De R-Klasse is er ook als R350 BlueTEC 4MATIC. Deze uitvoering beschikt over dieseltechnologie waarbij het onschadelijke additief AdBlue bijdraagt aan het sterk terugdringen van de emissies van schadelijke stoffen en dan met name stikstofoxiden (NOx). Hierdoor voldoet de R350 BlueTEC 4Matic nu al aan de Euro 6-emissienorm die in 2014 van kracht wordt. Ten opzichte van zijn voorganger is de R350 BlueTEC 4Matic ook nog eens zuiniger geworden. Het gemiddelde verbruik van het nieuwe model bedraagt 8,4 l/100 km.

Mercedes-Benz R-Klasse

De nieuwe generatie R-Klasse is er uiteraard ook met benzinemotoren. Er is keus uit twee V6-modellen (R 300 met 170 kW/231 pk en R 350 met 200 kW/272 pk) en een V8: de R 500 met 285 kW/388 pk.

De R-Klasse is er met normale en lange wielbasis. Beide worden standaard geleverd met vijf zitplaatsen, maar er zijn ook configuraties met zes of zeven zitplaatsen mogelijk. Daarbij biedt de R-Klasse met neergeklapt meubilair (tweede en/of derde zitrij) een bagageruimte van maximaal 1.950 liter voor de versie met normale wielbasis en maar liefst 2.385 liter voor de versie met verlengde wielbasis.

Mercedes-Benz R-Klasse
XLLease

Alle vijfzits-uitvoeringen hebben een extra bagagevak onder de laadvloer en de optionele Easy Pack-achterklep is met behulp van de afstandsbediening te sluiten of te openen.

Het ruimtelijke gevoel in het interieur kan worden versterkt door het optionele panoramische schuifdak. Nieuw voor de R-Klasse is de mogelijkheid om een two-tone interieur te bestellen. Daarbij gaat de basiskleur (almond beige) vergezeld van contrasterend mocha brown. Ook de combinatie alpaca grey/dark basalt grey is mogelijk. Bij de keuze voor handbewerkt Artico-leder, wordt de 'piping' van de stoelbekleding uitgevoerd in een contrasterende kleur.

Mercedes-Benz R-Klasse

De R-Klasse wordt standaard geleverd met veiligheidsvoorzieningen als Pre-Safe, acht airbags, crashactieve Neck-Pro-hoofdsteunen, adaptieve remlichten, Thermatic-airconditioning en een AUX-audioaansluiting in het dashboardkastje. Tot de opties behoren zaken als Distronic (adaptieve cruise control), Airmatic-luchtvering, ADS (adaptieve demping), Blind Spot Assist (blindehoekassistent) en een achteruitrijcamera die achteruit inparkeren (nog) makkelijker maakt.

De nieuwe generatie R-Klasse wordt in september op de Nederlandse markt verwacht; de prijzen zijn nog niet bekend.

Mercedes-Benz R-Klasse
Wittebrug
AutoCoach