5 september 2014
Lexus RC

Lexus RC

Lexus geeft specificaties RC F vrij

Autozine
5 september 2014 | Lexus geeft de specificaties van de eerder aangekondigde RC F vrij. De RC F zal zijn voorzien van een 5.0-liter motor die een vermogen van 351 kW (477 pk) bij 7.100 t.p.m levert. Het maximumkoppel bedraagt 530 Nm en is beschikbaar tussen 4.800 en 5.600 t.p.m. Het vermogen wordt op de weg gebracht via een close ratio "Sports Direct Shift" achttrapsautomaat. De begrensde topsnelheid van de Lexus RC F bedraagt 270 km/uur. In 4,5 seconden bereikt de RC F vanuit stilstand de 100 km/uur.

Op zoek naar een Lexus RC?
bynco heeft er 2 vanaf € 37.895,-

Lexus RC

De RC F is gebaseerd op de zo Lexus RC, die eind vorig jaar op de Tokyo Motor Show werd gepresenteerd. Niet alleen optisch, maar ook onderhuids zijn er grote verschillen tussen de beide uitvoeringen. Zo werd maar liefst 70 procent van het onderstel van de RC opnieuw ontwikkeld voor de RC F zodat grip en handling aansluiten bij het potentieel van de aandrijflijn.

Lexus RC

De V8-motor van de Lexus RC F biedt 12 procent meer vermogen dan die van de Lexus IS F, die hij vervangt. Lexus heeft dit bereikt door onder meer nieuwe cilinderkoppen toe te passen en bewegende delen lichter te maken. De kleppen zijn van titanium en het uitlaatsysteem is verbeterd.

Om ook op het gebied van zuinigheid tot de top in zijn klasse te behoren, kan de V8 wisselen tussen de reguliere viertaktcyclus en de spaarzame Atkinson-cyclus. Wordt op kruissnelheid gereden of weinig vermogen gevraagd, dan draait de V8 volgens de spaarzame Atkinson-cyclus. Zijn prestaties nodig, dan schakelt de krachtbron direct over naar de gebruikelijke viertaktcyclus en is hij in staat om prestaties te leveren waarmee je ook op het circuit veel plezier kunt hebben.

Lexus RC

Als primeur is de RC F uitgerust met Torque Vectoring Differential (TVD), het eerste in een auto met achterwielaandrijving en de motor voorin. Het TVD zorgt voor een optimale verdeling van de aandrijfkrachten over de achterwielen. Mocht het nodig zijn, dan kan het Torque Vectoring Differential op basis van parameters zoals G-krachten, de stand van de voorwielen en de aandrijfkrachten de aangedreven wielen afremmen.

De Lexus RC F is verder standaard uitgerust met een Torsen Limited Slip Differential (LSD). Dat zorgt altijd voor optimale tractie, wendbaarheid en stabiliteit in drie belangrijke situaties: als de auto rechtuit rijdt, in bochten en wanneer de RC F de bocht uit accelereert.

Lexus RC
AutoCoach

De Lexus RC F weegt 1.740 kilo en is 4.705 mm lang, 1.390 mm hoog en 1.845 mm breed. Daarmee is hij 5 mm breder, 10 mm langer en 5 mm lager dan de Lexus waarvan hij is afgeleid, de RC. De wielbasis is met 2.730 mm wel hetzelfde. Het agressieve design van de RC F onderscheidt zich door onder meer de 'spindle grille' met exclusief zwart raceraster en de geprononceerde motorkap met luchtinlaat.

De beweegbare achtervleugel van (optioneel) koolstofvezel is net als die van Lexus' supersportauto, de LFA, verzonken in de carrosserie. De spoiler verheft zich bij snelheden boven 80 km/uur en voor extra downforce op de achterzijde. Wanneer de snelheid weer onder 40 km/uur komt, zakt de spoiler terug in de carrosserie.

Lexus RC

Tijdens de ontwikkeling van de RC F kreeg de stijfheid van de carrosserie  topprioriteit. Expertise die Lexus opdeed in zowel de racerij als bij de ontwikkeling van de LFA, is terug te vinden in de opbouw van de RC F.
Ook drong Lexus het gewicht van de RC F terug door toepassing van ultrasterk lichtgewicht staal en het gebruik van aluminium voor onder meer de motorkap en bumpers. De RC F Carbon Edition is "afgetraind" door de motorkap, het dak en de achterspoiler uit te voeren in koolstofvezel. Dat scheelt tien kilogram.

Ook de 19-inch wielen van gesmeed aluminium (met keuze uit drie designs, al dan niet met de hand gepolijst) zijn extra licht. Standaard is de RC F voorzien van wielen met een 10-spaaksdesign. De wielen van de Luxury Edition zijn uitgerust met vijf dubbele spaken terwijl de Carbon Edition zich onderscheidt met aluminium velgen met twee lagen van tien spaken. De maat van de voorbanden is 255/35R19; de achterste exemplaren zijn met 275/35R19 beduidend breder.

Lexus RC

Het interieur van de RC F sluit qua design aan op de agressieve lijnen van de auto. Het is ontworpen met de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en de bestuurder. Zowel het instrumentarium als het stuurwiel, de sportstoelen en de sportpedalen zijn exclusief voor de Lexus RC F ontwikkeld. De sportstoelen zijn ontworpen om zo veel mogelijk steun te geven aan het gehele lichaam tijdens stevig bochtenwerk èn om maximaal comfort te bieden op lange afstanden.

Als de bestuurder achter het stuur van de RC F plaatsneemt, wordt hij verwelkomd door een snelheidsmeter die pulserend oplicht. Het is alsof de RC F met bonzend hart wacht op het moment dat hij gestart wordt. In het  instrumentarium neemt de toerenteller een prominente plaats in. Binnen de ring van de teller kan de bestuurder allerhande informatie oproepen, variërend van de temperatuur van de olie tot aan de instellingen van het onderstel.

Lexus RC

De RC F kent een Lexus primeur in de vorm van een Sport-stand voor het Vehicle Dynamic Integrated Management-systeem (VDIM) dat ABS, VSC en TRC integreert. Mocht de bestuurder ervoor kiezen VDIM uit te schakelen, dan zorgt de Expert-stand er desgewenst voor dat de RC F niet in een spin geraakt. Lexus heeft het VDIM-systeem uitvoerig getest op zijn raceauto's. Een in het ABS aangebrachte G-sensor is uitgebreid op de Nordschleife getest en zorgt voor een ongekende remvertraging als de RC F na een sprong weer met zijn wielen op het wegdek belandt.

Tijdens de tests op de Nürburgring en Fuji Speedway besteedde Lexus extra veel aandacht aan de koeling van de remmen, zodat ze ook na langdurig intensieve belasting hun werk optimaal blijven doen.

Lexus RC

De nieuwe Lexus RC F staat in het eerste kwartaal van 2015 in de showroom. De prijzen van Lexus' high performance model worden later dit jaar verwacht. Zoals op elke Lexus, zal het befaamde Lexus Red Carpet Treatment ook bij de Lexus RC F standaard zijn. Het Lexus Red Carpet Treatment omvat onder meer een haal- en brengservice en vervangend vervoer bij een grote onderhoudsbeurt.

XLLease
Campagne voor Lexus RC F 10th EditionCampagne voor Lexus RC F 10th Edition
26 april 2019
Lexus toont RC F en RC ConvertibleLexus toont RC F en RC Convertible
5 februari 2019
Lexus RC ondergaat facelift 2018Lexus RC ondergaat facelift 2018
30 augustus 2018
Lexus RC 300h F SPORT als Black EditionLexus RC 300h F SPORT als Black Edition
7 juni 2018
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum