29 maart 2023
Kia EV9
Nieuws

Kia EV9

Kia maakt specificaties EV9 bekend

29 maart 2023 - Kia heeft alle details vrijgegeven van de EV9, de eerste elektrische SUV van het merk met drie zitrijen. Ook de EV9 is gebaseerd op het Electric Global Modular Platform (E-GMP) dat garant staat voor een verwacht elektrisch bereik van meer dan 541 km volgens WLTP. Dankzij de 800V-oplaadtechnologie kan onder ideale omstandigheden in ongeveer 15 minuten zo'n 239 kilometer bereik worden bijgeladen. Tot de assistentiesystemen behoort onder meer de Highway Driving Pilot (HDP)3 die beschikbaar komt voor de GT-Line. Dit maakt voorwaardelijk autonoom rijden level 3 mogelijk. De EV9 is het eerste model dat is gekoppeld aan de Kia Connect Store, waarmee klanten toekomstige functies en updates op elk moment Over-the-Air kunnen ontvangen.
YourLease

De SUV heeft een wielbasis van 3.100 mm en is verkrijgbaar met 21-inch, 20-inch of 19-inch grote wielen. De Kia EV9 heeft een totale lengte van 5.010 mm, een breedte van 1.980 mm en een hoogte van 1.7554 mm. De voorkant van de EV9 straalt met zijn heldere lijnen en oppervlakken vertrouwen, helderheid en rust uit. De kenmerkende Digital Tiger Face wordt geaccentueerd door de verticale Matrix LED-koplampen, voor een visionaire en futuristische look. De Star Map LED-dagrijverlichting zorgt voor een nieuwe lichtbeleving met lichtpatronen die op termijn ook terug te vinden zijn in toekomstige Kia EV-modellen.

Kia EV9

Kia biedt de EV9 aan in twee uitvoeringen, waaronder de GT-Line met een uniek exterieurdesign. De voor- en achterbumpers, wielen en roofrails van dit model zijn uitgevoerd in opvallende zwarte kleuren, voor een nog assertievere look. De GT-Line is ook voorzien van een speciale versie van de 'Digital Pattern Lighting Grill'5 die extra dynamiek en verfijning toevoegt aan het ontwerp.

Het opvallende design van de EV9 resulteert ook in een gunstige aerodynamica, met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,28. Dit is bereikt door de implementatie van verschillende geavanceerde functies, waaronder de allereerste 3D onderplaat van Kia, aerodynamische wielen en luchtopeningen in de voorbumper.

Het flexibele interieur van de Kia EV9 maakt verschillende stoelopstellingen mogelijk. De elektrische Kia is verkrijgbaar met zeven of zes zitplaatsen. De voorstoelen zijn voorzien van een relaxfunctie voor gebruiksgemak tijdens het laden of rijden. Optioneel voor de GT-Line is de EV9 uit te voeren met 6 zitplaatsen, waarbij de stoelen op de tweede rij 180-graden kunnen draaien. De derde zitrij biedt bekerhouders en oplaadmogelijkheden voor mobiele apparaten.

Duurzaamheid

De Kia EV9 is het eerste model is dat ontwikkeld is volgens de zogenaamde Design Sustainability Strategy. Deze strategie is onder meer gericht op het uitfaseren van natuurlijk leder en het infaseren van de toepassing van biomaterialen zoals maïs, suikerriet en natuurlijk oliën. Kia wil het aandeel van gerecycled plastic in haar modellen tegen 2030 hebben verhoogd tot 20 procent.

Het kleurenpalet van de EV9 is geïnspireerd op de vier kernelementen van de natuur: licht, lucht, aarde en water, om een verbinding met de schoonheid ervan tot stand te brengen en deze te versmelten met het design van de EV9.

Het interieur van de EV9 is verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties met tinten die variëren van licht modern grijs tot elegant natuurlijk, of juist sportief voor de GT-Line.

Elektrische aandrijflijn

De EV9 biedt keuze aan aandrijflijnconfiguraties op basis van het Electric Global Modular Platform (E-GMP) en is voorzien van accutechnologie van de vierde generatie. Voor de Nederlandse markt is een Long Range variant leverbaar als RWD en AWD, beide uitgerust met een 99,8 kWh batterijpakket.

De RWD Long Range heeft een 150 kW / 350 Nm sterke elektromotor, waarmee de SUV in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/u kan accelereren (voorlopig cijfer). De AWD-variant is uitgerust met twee elektromotoren die samen een totaal vermogen van 283 kW en een gecombineerd koppel van 600 Nm genereren. Deze krachtige combinatie stelt de SUV in staat om in slechts 6,0 seconden van 0 naar 100 km/u te accelereren. De RWD Long Range-versie met 19-inch heeft naar verwachting een bereik van meer dan 541 km volgens WLTP. Dankzij de 800V-oplaadtechnologie kan onder ideale omstandigheden in ongeveer 15 minuten zo'n 239 kilometer bereik worden bijgeladen.

Highway Driving Pilot7: voorwaardelijk autonoom rijden level 3

De EV9 zet een stap richting volledige autonomie met de nieuwe Highway Driving Pilot (HDP), dat voorwaardelijk autonoom rijden level 3 mogelijk maakt. Het systeem bevat vijftien sensoren, waaronder twee lidars, die in staat zijn om objecten te scannen en te detecteren in een volledig gezichtsveld van 360 graden, waarmee het de weg en andere gebruikers kan detecteren en erop kan reageren om mogelijke botsingen te voorkomen.

Door assistentie te bieden in een breed scala van omstandigheden, voldoet de Highway Driving Pilot van Kia aan de criteria die vereist zijn om level 3 autonoom te rijden. Op dit niveau is de auto in staat tot voorwaardelijke autonomie wanneer de omstandigheden dit toelaten, waardoor de bestuurder tijdelijk het rijden kan overlaten aan de auto.

Kia EV9

Kia is van plan om HDP in de toekomst aan te bieden in de EV9 GT-Line. Verdere details worden echter pas in aanloop naar de marktintroductie bekend gemaakt.

Kia Connect Store

Een andere primeur die Kia voor de EV9 heeft bewaard, is de geheel nieuwe Kia Connect Store via welke EV9-rijders hun elektrische SUV up-to-date kunnen houden, of toekomstige functies kunnen toevoegen. Enkele voorbeelden van later toe te voegen functies zijn de speciale Lighting Pattern functie voor de Digital Pattern Lighting Grille, of de Boost-functie voor de AWD EV9 die 100 Nm extra koppel ontgrendelt voor betere prestaties.

De EV9 is standaard voorzien van Vehicle-to-Load (V2L)-functionaliteit die via de Integrated Charging Control Unit (ICCU) het ontladen van energie uit de accu mogelijk maakt. Hiermee kan tot 3,68 kW8 stroom worden gebruikt voor bijvoorbeeld laptops, koelboxen of kampeeruitrusting.

Veiligheid en gemak:

Tot de bestuurders-assistenten van de EV9, behoort ook Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2). Dankzij deze technologie kan de EV9 zichzelf parkeren zonder tussenkomst van de bestuurder, of deze nu in de auto zit of ernaast staat, en de procedure wordt gestart met een druk op de knop van de Kia Smart Key.

Door gebruik te maken van ultrasone sensoren om obstakels te detecteren, manoeuvreert de EV9 met RSPA 2 automatisch naar de aangewezen parkeerplaats, waarbij de snelheid en de remmen worden aangestuurd. Het systeem activeert ook automatisch de remmen als er een obstakel wordt gedetecteerd. Deze nieuwe functie wordt aangeboden in de Kia Connect Store.

Ook beschikbaar zijn Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), Lane Keeping Assist (LKA) en Intelligent Speed Limit Assist (ISLA). De op navigatie gebaseerde Smart Cruise Control (NSCC-C) zorgt voor veilig rijden op snelwegen en autowegen, terwijl Highway Driving Assist 2 (HDA 2) het wisselen van rijstrook mogelijk maakt en een hands-on detectie (HOD)-sensor gebruikt om de betrokkenheid van de bestuurder te garanderen.

Ook na het rijden blijft de EV9 ondersteunen, met ander meer Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance (RCCA) en Parking Collision-Avoidance Assist (PCA). De Digital Key 2.0 is een primeur voor Kia; het systeem maakt gebruik van Ultra-Wide Band (UWB)-technologie, waardoor gebruikers hun auto kunnen openen en starten met hun smartphone, ook als deze in hun zak of tas zit.

De chassisframestructuur heeft een uitzonderlijk hoge torsiestijfheid. Daarnaast is Kia's eerste B-stijl verbindingsstructuurtechnologie toegepast op de EV9. Deze technologie zorgt ervoor dat de zijwaartse impact wordt geminimaliseerd en beschermt daardoor zowel de inzittenden als het batterijpakket.

Remschijf.nl