9 januari 2018
Hyundai Nexo
Nieuws

Hyundai NEXO

NEXO is nieuwe waterstofauto van Hyundai

9 januari 2018 - Hyundai heeft het doek getrokken van zijn allernieuwste generatie waterstofauto. Dat gebeurde op de Consumers Electronics Show (CES 2018) die van 9 tot 12 januari in Las Vegas wordt gehouden. Hyundai onthulde op de CES tevens de naam van de geavanceerde auto met brandstofcel. De Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) gaat NEXO heten en heeft een indrukwekkende actieradius, namelijk 800 kilometer volgens NEDC.
Remschijf.nl

De Hyundai NEXO, opvolger van de Hyundai ix35 FCEV, is 20 procent lichter, 10 procent efficiënter en 30 procent krachtiger: allemaal factoren die een positieve invloed hebben op de actieradius. De NEXO kan 800 kilometer (volgens NEDC) afleggen op een volle accu. Talloze andere technologieën van de laatste generatie van het Advanced Driver Assistance System (ADAS) zorgen ervoor dat autonome rijfuncties van de Hyundai NEXO verder vergroot. Zo kan de Hyundai NEXO uitgerust worden met onder meer Lane Following Assist (LFA), Highway Driving Assist (HAD), Remote Smart Parking Assist (RSPA) en Blind-spot View Monitor (BVM).

Hyundai Nexo

Bijzonder is ook dat de Hyundai NEXO extreme temperaturen aankan. Tests hebben bewezen dat het voertuig in staat is te starten na te zijn blootgesteld aan temperaturen van -29 graden Celsius. De NEXO beschikt over een koudestartmogelijkheid binnen 30 seconden, wat een toonaangevende prestatie is en het brandstofcelsysteem sneller opwarmt voor maximale prestaties. De Hyundai NEXO heeft ook uitstekende koelprestaties op hoger gelegen plekken bij temperaturen van meer dan 49 graden Celsius.

Tijdens de CES 2018 heeft Hyundai de nieuwe waterstofauto niet alleen een naam gegeven, maar presenteerde het onder de noemer Connected to Future Mobility ook diverse andere spraakmakende technologieën. Zoals de Intelligent Personal Cockpit; een cockpit die is voorzien van diverse sensoren die reageren op stem en handsignalen. Hierdoor wordt het bedienen van de Hyundai NEXO nog gemakkelijker.

De Intelligent Personal Cockpit handelt vanuit het perspectief van de bestuurder. Het demonstreert Hyundai's vooruitgang in de ontwikkeling van connectieve autotechnologie. De cockpit gebruikt meerdere geavanceerde technologieën, variërend van spraakherkenning tot kunstmatige intelligentie en Internet of Things. De cockpit doet dienst als persoonlijke assistent en controleert zelfs de vitale functies van de bestuurder, zodat het voertuig actie kan ondernemen als de bestuurder gestrest is.

Hyundai Nexo

Dankzij de nieuwe SoundHound-stemherkenningstechnologie kunnen bestuurders veelgebruikte functies in de auto bedienen, zoals airconditioning, het schuifdak en het sluiten van de portieren. En dat is nog maar het begin van een hele reeks nieuwe spraakbedieningsmogelijkheden in de Intelligent Personal Cockpit. Met spraakopdrachten kan een bestuurder niet alleen muziek in de auto laten afspelen, hij kan ook de verlichting in zijn woning aandoen en muziek rechtstreeks naar zijn eigen audiosysteem laten streamen.

De Intelligent Personal Cockpit gaat een stap verder dan de meeste andere technologieën voor spraakherkenning. Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld zegt 'Vertel me hoe het weer morgen is' en 'Schakel de lichten uit in onze woonkamer', dan herkent het systeem de twee afzonderlijke opdrachten in dezelfde zin en voltooit het elke taak afzonderlijk. Ook kan het systeem de bestuurder aan vergaderingen herinneren en vertrektijden voorstellen die rekening houden met de huidige verkeersomstandigheden.

Een andere belangrijke technologie in de Intelligent Personal Cockpit is Wellness Care. Deze functie maakt gebruik van twee sensoren (op het stuur en de stoel) die de hartslag controleren op plotselinge veranderingen en het stressniveau van de bestuurder detecteren. Als de sensoren stress detecteren, biedt het systeem toegang tot online visueel overleg met een arts. Of het schakelt een rustgevende afspeellijst in terwijl de verlichting van het interieur wordt gedimd voor een meer rustgevende rijervaring.

Hyundai Nexo

Hyundai past zijn vernieuwde waterstoftechnologie niet alleen toe in zijn voertuigen, maar ook in woningen. Veel huishoudelijke apparaten in de keuken, de tuin en de woonkamer kunnen namelijk worden aangedreven door een waterstofauto. Omdat brandstofcellen alleen water (of waterdamp) als bijproduct afgeven, is de Hyundai NEXO zelfs in staat zuiver water te leveren om planten te laten groeien.

Een ander voordeel van de Hyundai NEXO is zijn vermogen om lucht te zuiveren. Omdat brandstofcelsystemen zuivere lucht nodig hebben om te kunnen werken, verwijdert de NEXO 99,9 procent fijnstof uit de lucht wanneer deze door de filter van het systeem gaat. Zolang de Hyundai NEXO in bedrijf is, kan de bestuurder van de waterstofauto erop vertrouwen dat de directe omgeving om hem heen verbetert.

In zijn streven naar 'mobiele vrijheid' kondigde Hyundai een strategische samenwerking aan met Aurora Innovation, wereldleider op het gebied van technologie die autonoom rijden mogelijk maakt. Het doel is om rond 2021 level 4-autonoom rijdende Hyundai's gefaseerd commercieel in te zetten.

Remschijf.nl