30 maart 2023
Hyundai IONIQ 5
Nieuws

Hyundai IONIQ 5

Hyundai kondigt IONIQ 5 N aan

30 maart 2023 - Hyundai kondigt de IONIQ 5 N aan. Hyundai is inmiddeld bezig met het testen ervan. Dat gebeurt onder extreme winterse omstandigheden nabij het testcentrum van Hyundai Mobis in Arjeplog, Zweden.

Gezien de locatie in de buurt van de Poolcirkel biedt het testcentrum in Arjeplog alles wat een autofabrikant kan wensen als het gaat om gedegen tests onder winterse omstandigheden. De temperatuur kan er dalen tot -30 oC en het terrein is ijzig glad en biedt dus weinig grip aan autobanden. Dat biedt de ingenieurs van Hyundai N de gelegenheid nieuwe modellen zpals de IONIQ 5 N onder extreme omstandigheden te testen. Daarmee zorgen ze voor de balans tussen een direct plezierig rijgedrag en het vermogen van de auto om ook bij extreme kou veilig, betrouwbaar en voorspelbaar te presteren.

Hyundai IONIQ 5

Hyundai combineert in de IONIQ 5 N het E-GMP-platform van de EV (Electrified-Global Modular Platform) met de door N in de autosport ontwikkelde kennis en expertise. De drie op de autosport geïnspireerde pijlers onder de modellenontwikkeling van N (bochtengedrag, geschikt voor het circuit en sportauto voor dagelijks gebruik) zijn ook van toepassing op de elektrificatiestrategie van Hyundai N. In 2015 presenteerde het N-label zijn visie op een duurzame toekomst voor de volgende generatie liefhebbers van sportief autorijden, in de vorm van de N 2025 Vision Gran Turismo. De elektrificatiestrategie van N kreeg als eerste vorm in het prototype RM20e en de Veloster N ETCR-raceauto. Vorig jaar introduceerde Hyundai N de RN22e in de aanloop naar de lancering van het eerste volledig elektrische productiemodel van N, de IONIQ 5 N, later dit jaar.

Voor de IONIQ 5 N hebben de ingenieurs van Hyundai N het E-GMP-platform met twee elektromotoren geoptimaliseerd om de hoogst mogelijke prestaties te leveren in alle denkbare rijsituaties, zelfs op de bevroren meren van Arjeplog. Ze pasten daarvoor al hun kennis toe van de mogelijkheden van vierwielaandrijving in het terrein en op de weg, die ze hebben opgedaan met de Hyundai i20 N WRC Rally 1-auto. De IONIQ 5 N is het eerste productiemodel van Hyundai N dat is voorzien van vierwielaandrijving (AWD). N begon met AWD in 2015 in het WRC (World Rally Championship).

Het scherpe bochtengedrag van de IONIQ 5 N wordt versterkt door de N Drift Optimizer. In een rijmodus die is gericht op gecontroleerd driften stemt die de distributie van het koppel over de voor- en achterwielen, de hoeveelheid koppel, de hardheid van vering en demping, de stuurbekrachtiging en de werking van het e-LSD (het elektronische-Limited Slip Differential) op elkaar af. Daardoor kunnen bestuurders ongeacht hun ervaring genieten van de mogelijkheid om te driften. Het systeem is ontwikkeld met speciale aandacht voor bestuurders die nog maar net beginnen met de driftsport.

Het elektronische differentieel is specifiek op het karakter van de IONIQ 5 N afgestemd. De elektronische besturingseenheid meet op basis van input van sensoren in de wielen nauwkeurig hoeveel koppel een bepaald wiel nodig heeft om het totale gripniveau van de auto te optimaliseren. Dat betekent dat het e-LSD niet alleen de wegligging in bochten en op hoge snelheden op het circuit verbetert, maar ook onder zeer slechte (weers)omstandigheden zoals ijs en diepe sneeuw. Het e-LSD is specifiek voor de IONIQ 5 N ontwikkeld en reageert sneller en nauwkeuriger. Juist dat is extra belangrijk, omdat EV's hun koppel veel sneller leveren dan conventionele auto's met verbrandingsmotor.

Verder is de IONIQ 5 N voorzien van N Torque Distribution. Dat systeem is geoptimaliseerd voor diverse rijmodi. De bestuurder kan voor de voor- en de achterwielen afzonderlijk de hoeveelheid koppel instellen. N Torque Distribution en e-LSD werken samen om de aandrijfkracht variabel over alle wielen te verdelen. De systemen zijn ontwikkeld om snel te reageren op de directe en naadloze krachtontwikkeling van de EV/

Hyundai N maakt meer informatie over de IONIQ 5 N bekend in de aanloop naar zijn werelddebuut, die gepland staat voor juli 2023.