16 november 2006
 

Honda

Honda viert postuum 100e verjaardag grondlegger

Autozine
16 november 2006 | Het leven van Soichiro Honda, grondlegger van Honda Motor Corporation, heeft altijd in het teken gestaan van techniek. Op 17 november zou de technicus en zakenman 100 jaar zijn geworden.
 

Al in zijn prille jeugd raakt Soichiro Honda gefascineerd door techniek. Als hij op achtjarige leeftijd voor het eerst een auto ziet, neemt hij zich niet alleen voor er ooit een te bezitten, maar ook te bouwen. Op zijn vijftiende verlaat hij voortijdig school om als leerling te beginnen in een werkplaats in Tokio. Zes jaar later opent hij een filiaal in zijn geboortedorp Hamamatsu. Daar ontpopt hij zich als zakenman en ontwikkelaar. Hij realiseert zich echter dat hij de theoretische kennis ontbeert om verder te komen en kiest voor de Technische Hogeschool van Hamamatsu. Terwijl zijn docenten zich te voet of per fiets verplaatsen, rijdt de 30-jarige Soichiro zijn auto voor.

Honda

Nog voor hij de school na twee jaar weer verlaat, proefwerken en een diploma interesseren hem niet, heeft hij zijn slechtlopende zuigerverenfabriek tot een succes gemaakt. De Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten, waarna Soichiro uiteindelijk met het Honda Technical Research Institute terugkeert in de zakenwereld. Eerst met fietsen met hulpmotor, al snel gevolgd door zijn motorfietsen Type A en B (een driewieler met laadbak) waarmee hij een thuismarktaandeel van ruim 60 procent behaalt. Zijn bedrijf heet voortaan Honda Motor Co. Ltd. Met zijn filosofie 'Think global, act local' onderkent Soichiro Honda dat de wereldmarkt de toekomst zal bepalen. American Honda Motor Co. Inc. is in 1959 zijn eerste buitenlandse vestiging.

De naam Honda is al vanaf de jaren '50 nauw verbonden met de racerij, volgens Soichiro Honda het ideale podium om de kwaliteit van zijn producten te bewijzen. Hijzelf is ook actief in deze tak van sport en twintig jaar lang zelfs houder van het Japanse snelheidsrecord. Honda zal vele zeges boeken. Ondertussen groeit Honda uit tot een succesvolle motorfietsproducent, mede door grote investeringen in R&D (Research & Development) en geautomatiseerde productielijnen. De ontwikkeling van hybride voertuigen en de brandstofcel onderschrijft Honda's inspanningen voor een schoner milieu.

In 1989 schaart Soichiro Honda zich in de Automotive Hall of Fame tussen legendarische namen uit de autowereld zoals Gottlieb Daimler, Karl Benz en Henry Ford. Als hij in 1991 aan een leverziekte overlijdt, laat hij naast zijn vrouw en drie kinderen een multinational na. In 124 fabrieken in 28 landen werken 140.000 medewerkers dagelijks aan innovatieve technologieen. Onlangs werd Soichiro Honda's wens om mensen mobiliteit over land en water en door de lucht te bieden werkelijkheid met de HondaJet. Honda ontwikkelt voortdurend nieuwe producten met technologie, zorg voor het milieu en de wens van de klant in zich verenigd. Alles volledig in de geest van de grondlegger.