15 augustus 2003
 

Honda FCX

Honda levert eerste brandstofcelauto

Autozine
15 augustus 2003 | Honda heeft voor het eerst een door brandstofcellen aangedreven auto aan een priv├ębedrijf geleverd. Op 15 juli 2003 nam de Japanse waterstoffabrikant Iwatani International Corporation een Honda FCX in ontvangst. Honda is begonnen met het op beperkte schaal aanbieden van de FCX als lease-auto.
 

De afname van de FCX door een bedrijf uit de marktsector is een nieuwe, belangrijke stap in de jonge geschiedenis van auto's met brandstofcelaandrijving. Het geeft Honda de kans om praktijkervaring op te doen en deze kennis te gebruiken in de verdere ontwikkeling van de nieuwe aandrijftechnologie. Door het beschikbaar stellen van auto's aan particuliere organisaties en overheden wordt het voor de energiesector ook interessanter om waterstoftankstations te openen. Dat is van wezenlijk belang voor een grootschalige en succesvolle marktintroductie.

Honda

De ontwikkelingen zijn snel gegaan sinds de onthulling van de eerste Honda's met brandstofcelaandrijving in 1999. Eind 2000 gingen in Japan en Californie in totaal zes Honda's met brandstofceltechniek de openbare weg op. In Japan reden het kabinetsbureau van de regering, het ministerie van Milieu en het ministerie van Welvaart en Handel elk met een voorganger van de FCX. Voor gebruik op de openbare weg was speciale toestemming verleend door het Japanse ministerie van Verkeer en Waterstaat. In Californie nam de stad Los Angeles drie auto's in gebruik als onderdeel van het California Fuel Cell Partnership. Nu begint Honda de FCX op leasebasis aan te bieden in de agglomeratie Tokio en in Californie. Over twee tot drie jaar wil Honda zo'n dertig FCX's hebben rondreden.

De Honda FCX rijdt op samengeperste waterstof, die met een druk van 350 atmosfeer wordt opgeslagen in een 156,6 liter grote hogedruktank. De brandstofcel is van Ballard en de aandrijfenergie wordt bewaard in een door Honda zelf ontwikkelde ultra-condensator. Uiteindelijk drijft de stroom een wisselstroommotor van Honda aan. De FCX heeft een topsnelheid van 150 km/h en kan met een tankvulling 355 km rijden. De 4,17 meter lange FCX biedt plek aan vier inzittenden en beschikt over een zeer veilige carrosseriestructuur.