10 januari 2002
 

Honda Asimo

Laatste generatie van de Honda Asimo robot is te huur

Autozine
10 januari 2002 | In november 2000 presenteerde Honda in het kader van haar doorlopende ontwikkeling van een mensachtige 'humanoid' robot de allerlaatste compacte versie: ASIMO.
 

ASIMO, Honda's mensachtige ('humanoid') robot, is door Honda vanaf mei 2001 actief ingezet bij diverse evenementen, waaronder bijvoorbeeld presentaties in het 'Nederlandse' Huis Ten Bosch in Japan en met name demonstraties tijdens een zeer groot aantal evenementen op de Japanse Honda circuits: Suzuka en Motegi. In totaal 500.000 bezoekers mochten al 'life' genieten van Asimo's loop- en bewegingskunsten.

Honda

Honda Motor Co., Ltd. heeft van deze uitgebreide praktijkervaring gebruik gemaakt en een nieuwe, verbeterde versie uitgebracht van ASIMO, die vanaf januari 2002 in Japan beschikbaar zal zijn voor verhuur. Bij de jongste generatie is de soepele mechanische looptechniek verder ontwikkeld. De nieuwste ASIMO - deze afkorting staat voor het toepasselijke 'Advanced Step in Innovative Mobility' - is zodanig vereenvoudigd dat de robot gemakkelijk 'onder de mensen' kan worden ingezet. De laatste technologische verbeteringen stellen ASIMO in staat om zich in onze natuurlijke leefomgeving te bewegen: hij kan bijvoorbeeld nog beter trap op en af en heeft geen moeite met een onregelmatige bodem. Hij is bovendien uitgerust met een spraakherkenningssysteem om tot ca. 100 gesproken commando's te ontvangen (via Via Voice, een IBM concept) en kan zijn 'klanten' begeleiden. Zo is de nieuwste ASIMO beweeglijker en veel gemakkelijker te bedienen waardoor hij beter praktisch inzetbaar wordt voor uiteenlopende doeleinden.

Een 40-tal bedrijven en organisaties heeft al belangstelling getoond maar in eerste instantie gaat Asimo in Tokio werken bij drie bedrijven: IBM, INCS (ontwikkeling van 3D CAD designs etc.) en The National Museum of Emerging Science and Innovation (in het met overheidsgeld, opgezette 'Tokyo Academic Park'). ASIMO zal voor zijn werkgevers onder andere bezoekers ontvangen en naar bespreekruimten begeleiden, productpresentaties en rondleidingen verzorgen en natuurlijk tijdens diverse evenementen 'optreden'

De huurprijs is afhankelijk van de gewenste inzet en uit te voeren taken van ASIMO maar ligt rond 170.000 Euro per jaar. Van ASIMO is ook een miniatuur-replica verkrijgbaar. Het betreft een exclusief Lego bouwdoosje, dat in beperkte oplage uitsluitend bij de Honda-autodealers te koop is.