7 september 2005
 

Ford

Roetfilters beschikbaar op (bijna) alle modellen van Ford

Autozine
7 september 2005 | Ford biedt DPF-systemen (Diesel Particulate Filter of dieselpartikelfilter) voor vrijwel alle modellijnen, waaronder ook retro-fit-systemen voor de meeste dieselaangedreven Fords die al in bezit zijn van klanten. De nieuwe Ford Motorcraft retro-fit-systemen komen beschikbaar voor een groot aantal oudere Ford modellen.
 

Ford heeft de nieuwe Ford Focus en de Focus C-MAX al uitgerust met moderne DPF-systemen. Een DPF maakt nu standaard deel uit van de Ford Duratorq 1.6 liter 109 pk (80 kW) TDCi en de 2.0 liter 136 pk (100 kW) versie (dit geldt voor de Nederlandse markt). Deze systemen maken gebruik van een vloeibare toevoeging waarmee dieselpartikels bij een relatief lage temperatuur in de filter kunnen oxideren. Ford Europa blijft ook DPF-systemen produceren voor de volgende generatie Duratorq TDCi-motoren. Deze hebben meer koppel en een vermogen dat hoger ligt dan 150 pk (110 kW). De volgende Ford die in productie wordt uitgerust met een DPF-systeem, is de Ford Mondeo.

Ford

Ford rust niet alleen nieuwe auto's uit met filtersystemen, er wordt ook gewerkt aan een oplossing om oudere modellen die voldoen aan Euro Stage 3- en 4-emissienormen uit te rusten met een retro-fit DPF-systeem. Ford zal deze kits binnenkort op de markt brengen als Ford Motorcraft Retro-Fit-systemen. Het is de bedoeling om klanten optimale steun te bieden bij het behouden van de restwaarde van hun auto en ze te laten profiteren van mogelijk belastingvoordeel die voortvloeit uit overheidsinitiatieven voor wat betreft regelgeving op het gebied van dieselpartikelfilters. De plannen die Ford heeft voor het aanbieden van dit derde filtersysteem, zijn afhankelijk van relevante nationale belastingvoordelen en regelgeving met betrekking tot DPF-systemen.

In tegenstelling tot het gesloten filterlichaam van keramiek in de volume-productiemodellen, bestaat de Motorcraft Retro-Fit-kit uit een systeem van metaalfolie met zakken waarin de uitlaatgassen worden gefilterd. Vanwege verschillende inspuitingstrategieen is het niet mogelijk om het complexe proces van filterregeneratie te bereiken door het motormanagementsysteem aan te passen. Het Motorcraft Retro-Fit-systeem vertrouwt daarom op het natuurlijke regeneratieve vermogen van de filter bij zwaardere belasting. Daarom heeft het Ford Motorcraft Retro-Fit-systeem een open ontwerp waardoor de motor een doorlopende, ongehinderde werking heeft, zelfs wanneer de filter volledig verzadigd is. Het algemene efficientiepercentage voor dit filter is vastgesteld tussen 30 en 40 procent.

Ford

De Motorcraft Retro-Fit-systemen worden ontwikkeld voor de productieversies van alle Ford modellen met dieselmotoren. Het is de bedoeling dat Ford deze aftermarket kits gaat aanbieden op alle markten waar in potentie vraag bestaat. Uitvoerige informatie over de toepassing, beschikbaarheid en prijsstelling wordt voor de introductie in de betreffende markt bekendgemaakt.