20 juni 2012
 

Ford Mondeo

Opblaasbare veiligheidsgordel debuteert in nieuwe Ford Mondeo

Autozine
20 juni 2012 | Ford kondigde vandaag aan dat de baanbrekende opblaasbare veiligheidsgordel achterin, die een combinatie biedt van een airbag en een gewone veiligheidsgordel, volgend jaar zijn Europese debuut maakt in de geheel nieuwe Mondeo. De opblaasbare veiligheidsgordel is ontworpen om letsel aan hoofd, nek en borst te verminderen bij de passagiers achterin. Meestal zijn dit kinderen en ouderen, die vatbaarder zijn voor zulke verwondingen. Bij een ongeluk zet de gordel snel uit om de krachten van de botsing te verdelen over een lichaamsgebied dat vijfmaal groter is dan bij het gebruik van een gewone veiligheidsgordel.
 

Bij dagelijks gebruik werken de opblaasbare veiligheidsgordels als standaardgordels. Ze zijn veilig en te gebruiken in combinatie met veiligheids- en uitklapbare zitjes voor baby's en kinderen. Bij het onderzoek van Ford vond meer dan 90 procent van de mensen die de opblaasbare veiligheidsgordel hadden getest, deze even comfortabel of zelfs comfortabeler dan een standaardgordel, omdat ze opgevuld en zachter aanvoelen.

Ford

De technologie werd voor het eerst ingezet in de Ford Explorer in Amerika en bleek meteen populair. 40 procent van de mensen die deze auto kocht, koos voor deze optie.

Net als bij een airbag wordt de veiligheidsgordel voor de achterpassagiers geactiveerd als de crashsensoren een ongeluk signaleren. Vanuit een cilinder onder de achterbank wordt dan samengeperst gas onder druk door de gesp naar de veiligheidsgordel geleid. De opblaasbare veiligheidsgordel is binnen 40 milliseconden volledig opgeblazen.

Terwijl airbags gebruikmaken van warmte als ze in werking treden, maken Fords opblaasbare veiligheidsgordels achterin gebruik van koud samengeperst gas.