19 februari 2009
 

Ford Ranger

Nieuwe Ford Ranger debuteert in Geneve

Autozine
19 februari 2009 | Ford introduceert een nieuwe Ranger. Het nieuwe model wordt in Thailand gebouwd en zal vanaf april in de Europese showrooms zijn opwachting maken. Hij wordt beschikbaar in vele versies en uitvoeringen, van het basis model XL tot het absolute topmodel, de Wildtrak.
 

Het ontwerp van de carrosserie is bepaald door uitgebreide tests in de windtunnel, waarbij ook veel aandacht werd geschonken aan de buitenspiegels. Ze zijn vergroot voor een beter zicht en zijn voorzien van een LED-richtingaanwijzer op de Wildtrak, het topmodel in de Ranger-reeks. Door de nieuwe vorm zijn luchtwervelingen en windgeluiden afgenomen.

Ford

De Ranger komt beschikbaar in drie carrosserievarianten: Single Cab, Super Cab, en Double Cab. De Super Cab heeft vier deuren voor een gemakkelijke toegang. De voorportieren hebben de scharnieren aan de voorzijde, terwijl de portieren tegengesteld opengaan omdat de achterportieren aan de achterkant scharnieren. Deze deuropeningen werden voor het eerst in 2002 bij de Ranger toegepast voor een gemakkelijke toegang tot het interieur, zowel voor passagiers als materiaal, een unicum in het marktsegment van de pick-ups. Speciale aandacht is bij deze constructie geschonken aan de bescherming bij een zijwaartse aanrijding.

Een nieuwe luchtopening met zwart gaaswerk bij de voorste spatschermen is één van de vele stylingsdetails. De diverse uitvoeringen van de Ranger zijn herkenbaar aan de verschillende uitvoeringen van de buitenspiegels. Bij de Ranger XL is de spiegel in het zwart uitgevoerd, terwijl bij de XLT-modellen de spiegelhuizen in de kleur van de auto zijn gespoten. De spiegels van de Ranger Limited en Wildtrak zijn met chroom afgewerkt. Bij dit laatste model zijn de spiegels voorzien van een felle LED-richtingaanwijzer. De spiegels zijn nu bij alle modelvarianten elektrisch verwarmd.

Ook aan de achterbumper is de modeluitvoering te herkennen, zoals de terugkerende zwarte kleur bij de XL en de chromen afwerking bij de luxere modellen. De Limited en Wildtrak modellen zijn bovendien uitgerust met Park Distance Control.

De Ranger wordt aangeboden met de keus uit tien exterieur, waarvan er vijf nieuw zijn: Highland Green, Winning Blue, Lagoon Blue, Copper Red en Desert Bronze.

Voor de nieuwe Ranger zijn ook compleet nieuwe, moderne achterlichtunits ontworpen, die de achterklep en de bolle zijkanten van de laadbak vloeiend in elkaar laten overlopen. De heldere achterlichten versterken de personenauto-uitstraling en de eigentijdse voorzieningen die in de Ranger modelreeks beschikbaar zijn.

Alle Ranger modellen zijn standaard voorzien van een AM/FM-radio met CD/MP3-speler. De audio-unit heeft een digitaal beeldscherm met een klokfunctie. Onderin de middenconsole bevinden zich twee geïntegreerde 12-volt aansluitingen en – op alle modellen behalve de XL – een additionele AUX-aansluiting voor audiospelers, zoals een iPod.

Ford

Twee versies van Ford's Duratorq TDCi common-rail turbodieselmotor zorgen voor de aandrijving, in zowel 2.5- als 3.0-literversie. De dieselmotoren zijn beschikbaar in 4x2 en 4x4 configuratie en kunnen beide gekoppeld worden aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een automatische transmissie met eveneens vijf versnellingen.

De 143 pk (105 kW) sterke 2.5-liter motor heeft een koppel van 330 Nm en een CO2-emissie van 227 g/km en 244 g/km in respectievelijk de 4x2 en 4x4 configuratie. Het gemiddeld brandstofverbruik voor de 4x2 uitvoering bedraagt 8.3 liter per 100 km en 8.9 liter voor de 4x4 uitvoering. De 156 pk (115 kW) sterke 3.0-literversie heeft een maximale trekkracht van 380 Nm.

Het laadvermogen van de Ranger wordt vooral bepaald door de laadbak met extra hoge zijwanden, waardoor iedere lading gemakkelijk kan worden vervoerd. De laadbak is voorzien van strategisch geplaatste bevestigingshaken, die zijn geconstrueerd op basis van Ford's ervaring met het ontwerpen van bedrijfsauto's. De binnenste spatbordschermen zijn voorzien van sleuven voor verbeterde beladingsmogelijkheden. Afhankelijk van de cabine is de Ranger leverbaar met drie verschillende laadbakken:

  • Single Cab – 2.290 bij 1.452 mm
  • Super Cab – 1.753 bij 1.452 mm
  • Dubbel Cab – 1.530 bij 1.452 mm

De nieuwe Ford Ranger zal vanaf medio juni in de Nederlandse showrooms zijn opwachting maken. De nederlandse prijzen en uitrustingsspecificaties van deze nieuwe Ford worden in een later stadium bekend gemaakt.