15 januari 2008
 

Ford

Nieuwe dieselmotor voor Ford Mondeo, S-Max en Galaxy

Autozine
15 januari 2008 | Klanten van de Ford Mondeo, S-MAX en Galaxy hebben vanaf april 2008 een grotere keuze uit motoren met de introductie van een nieuwe 2.2 liter dieselmotor.
 

De nieuwe 2.2 liter Duratorq TDCi levert een maximum koppel van 400 Nm bij 1.750 tpm en in overboost 420 Nm. Het maximumvermogen van 175 pk (129 kW) wordt geleverd bij 3.500 toeren per minuut. Deze krachtbron motor is uitgerust met Bosch piezo-elektrische injectoren met verstuivers met zeven openingen die werken met meervoudige injectie en tot 1.800 bar inspuitdruk.

Ford

Net als andere dieselmotoren in de Ford Mondeo-, S-MAX- en Galaxy levert het diesel-inspuitsysteem van de 2.2 liter vijf inspuitingen per verbrandingscyclus. De tijd tussen elke inspuiting wordt elektronisch gestuurd en is afhankelijk van het toerental, de motorbelasting, motortemperatuur en temperatuur van de luchtinlaat.

Een volledig geoptimaliseerd verbrandingssysteem draagt ook bij aan een lager emissieniveau. De Ford Mondeo-, S-MAX- en Galaxy met deze motor hebben een uitstoot van respectievelijk 165, 176 en 179 g/km CO2. De 2.2 liter Duratorq TDCi-motor voldoet aan Euro IV en is uitgerust met een dieselpartikelfilter (DPF) dat is ontworpen en geproduceerd voor onderhoudsvrij gebruik.

Een bijzondere eigenschap voor producten van de Ford Motor Company is dat de motor is voorzien van een "intelligent bewakingsalgoritme voor de olieconditie". Het systeem werd ontwikkeld door ingenieurs van Ford om te garanderen dat het onderhoud van de motorolie wordt afgestemd op optimale prestaties. Een informatielampje in het instrumentencluster gaat branden als het systeem aanbeveelt dat de olie moet worden vervangen. Dit nuttige signaal voor de bestuurder is ontwikkeld voor superieure betrouwbaarheid en duurzaamheid van de motor door het onderhoud van de motorolie in overeenstemming te brengen met het gebruik van de auto. Dit is gekoppeld aan een 'variabele' service-interval van een jaar of 20.000 km.

De motor is ontwikkeld en geproduceerd door Ford en PSA (Peugeot/Citroën) als onderdeel van de langdurige samenwerking op het gebied van dieselmotoren tussen de twee ondernemingen.