19 november 2007
 

Ford Verve sedan

Ford toont tweede Verve conceptcar in Guangzhou

Autozine
19 november 2007 | Ford licht een tipje van de sluier op wat betreft zijn visie op een nieuwe kleine gezinsauto en doet dit op de autobeurs van Guangzhou in China. Hier wordt een tweede Verve Concept geïntroduceerd, een vierdeurs sedan, specifiek voor de Aziatische markt.
 

Het feit dat Ford voor de internationale introductie van de Verve Concept vierdeurs sedan heeft gekozen voor Guangzhou, geeft aan dat Azië steeds belangrijker wordt in de internationale plannen van Ford.

Ford

De sportieve en coupéachtige Verve Concept vierdeurs sedan versterkt de designplannen van Ford voor kleine auto's zoals deze voor het eerst duidelijk werden in Frankfurt met de introductie van de Verve Concept driedeurs hatchback. De derde en laatste Verve Concept wordt in januari volgend jaar op de North American International Auto Show in Detroit geïntroduceerd. Beide Verve Concepts zijn ontworpen door het Europese designteam van Ford dat voor het eerst de kinetisch-designtaal op een kleine auto heeft toegepast.

Het designteam van Martin Smith dat het exterieur heeft ontworpen onder leiding van Stefan Lamm, Chief Exterior Designer bij Ford of Europe heeft gebruikgemaakt van de "notchback"-vorm om de typerende kinetisch-designelementen op te rekken en de nieuwe auto een gestroomlijnd en dynamisch evenwichtige persoonlijkheid mee te geven.

Ford

De sedan beschikt over een gestroomlijnde, dakstijlloze zijruit waarmee een krachtig designstatement wordt afgegeven, samen met de sterk gedefinieerde wielkasten die spanning en kracht uitstralen. De C-stijl draagt eveneens bij tot het gevoel van dynamiek, terwijl in de achterkant en de kofferdeksel met hun opvallende oppervlakken en lijnen de kinetisch-designtaal duidelijk valt te herkennen.

De vorm van de achterruit correspondeert met die van de hooggeplaatste, tweedelige achterlichten. Dit designelement, voor het eerst te zien op de nieuwe Mondeo, is nu toegepast op een kleinere auto Net als op de hatchback is er bij de onderbumper een diffuser in donkerchroom geplaatst, maar deze is speciaal vormgegeven voor het design van de sedan.

Ford

De voorkant wordt overheerst door de onderste, grote grille met de vorm van een omgekeerd trapezium en een groot Fordlogo in het midden van de kleine grilleopening. De benedengrille heeft een zogenoemd "eierdoosdesign" waarin de horizontale en verticale bladen met elkaar zijn verbonden door een reeks kogelvormige uitstulpingen. De onderste grille en het logo zijn in deze vorm bedoeld als vaste designelementen die deel gaan uitmaken van het Ford-design in toekomstige producten.

De motorkap bestaat uit een aantal bijzonder vormgegeven elementen. Samen met de meer uitgesproken, naar achter doorlopende koplampunits (geïnspireerd op de Mondeo) heeft de Verve Concept zo een vriendelijk, open en uitnodigend karakter meegekregen. De prominente koplampen zijn voorzien van LED-techniek. Beide Verve Concepts delen een opvallende 18 inch, 12-spaaks, tweedelige lichtmetalen velg die de auto meer uitstraling geeft. De velgen hebben een strakke uitstraling en zijn gevat in laag-profielbanden die zijn voorzien van een streep die de carrosseriekleur complementeert.