14 oktober 2010
 

Ford Ranger

Ford onthult nieuwe Ranger

Autozine
14 oktober 2010 | De nieuwe Ford Ranger maakt vandaag zijn wereldwijde debuut op de Australian International Motor Show in Sydney. De nieuwe Ford Ranger heeft niet alleen meer vermogen dan zijn voorgangers, maar beschikt tevens over intelligente veiligheidsvoorzieningen en meer trekkracht. De nieuwe Ranger zal in ruim 180 landen op vijf continenten worden verkocht en worden aangeboden als een complete reeks pick-ups met vier verschillende cabinestijlen, 4x2- en 4x4-aandrijving, twee rijhoogten en keuze uit vier uitvoeringen, afhankelijk van de markt.
 

Dankzij zijn vernieuwde chassis, voor- en achterophanging en stuursysteem heeft de Ranger meer trekvermogen en kan hij nog zwaardere ladingen aan dan voorheen. Als krachtbron kan worden gekozen voor een van de drie nieuwe motoren, waaronder twee common-rail Ford Duratorq TDCi-dieselmotoren en nieuwe automatische en handgeschakelde transmissies met zes versnellingen. De glimmende Aurora Blue Ford Ranger XLT Double Cab die in Sydney werd onthuld, is uitgerust met een nieuwe 2.2-liter Ford Duratorq TDCi-dieselmotor van 110 kW (150 pk) met een koppel van 375 Nm.

Ford

Op het interieur is de designtaal van Ford toegepast. Daarbij hebben onze ontwerpers zich laten inspireren door het ergonomisch vormgegeven elektrisch gereedschap en de schokbestendige kasten van horloges. Voor het instrumentenpaneel is een modulair ontwerp gebruikt dat een naadloze plaatsing van radio's en bedieningselementen voor verwarming en ventilatie mogelijk maakt.

Het interieur krijgt heel wat te verduren en moet meer afkunnen dan het interieur van een personenauto. Het materiaal van de stoelen moet bestand zijn tegen gereedschappen die in de cabine worden gegooid of die in iemands achterzak blijven zitten. De portierpanelen zijn slijt- en krasvast en bestand tegen vuil. Daarnaast willen steeds meer pick-upklanten een interieur dat stijlvol en comfortabel genoeg is voor persoonlijk gebruik.

Ford

Op de tweede rij van de nieuwe Ranger Double Cab passen dan ook drie personen naast elkaar. Daarbij is er voldoende beenruimte en meer knieruimte tussen de B-dakstijl en de voorstoelen. De passagiers achterin kunnen daardoor makkelijker in- en uitstappen.

Met maximaal twintig opbergvakken biedt de cabine ruime opbergmogelijkheden. De vakken in alle vier de portieren van de Double Cab zijn groot genoeg voor grote waterflessen. Bepaalde modellen zijn uitgerust met een gekoelde middenconsole, zodat uw drankjes koel blijven. Onder de achterstoelen bevindt zich een opbergruimte voor elektronische apparatuur en pakketjes. Daarnaast beschikken bepaalde Ranger Double Cab-modellen over een armsteun in de rugleuning van de middelste achterstoel met twee bekerhouders.

Ford

De vernieuwde vierwielaangedreven modellen uit de Ranger-reeks zijn uitgerust met een beproefde elektronisch gestuurde versnellingsbak. Met behulp van de handige elektronische schakelaar op de console kan worden overgeschakeld van 4x2- naar 4x4-aandrijving. Als er meer koppel of remkracht nodig is, kan de bergversnelling worden ingeschakeld.

De prestaties op onverhard terrein zijn verbeterd dankzij een stijver chassis, een bodemvrijheid van 232 mm en een aandrijflijn die veilig boven op de chassisrail is gemonteerd. Ondanks de langere wielbasis van 3220 mm en de toegenomen spoorbreedte - 1560 mm bij het 4x4-model en 1590 mm (voor- en achterzijde) bij het 4x2-model is de draaicirkel van de Ranger verrassend klein.

Ford

De vernieuwde voorwielophanging met coil-overveerpoten maakt een betere afstelling van de bovenste en onderste wieldraagarmen mogelijk. De wielophanging, die bij de tweewielaangedreven en de vierwielaangedreven modellen vrijwel identiek is, heeft bijzondere eigenschappen. Zo wordt er bij alle modellen door middel van speciale dempkleppen en veerinstellingen voor gezorgd dat het gewicht, het zwaartepunt, het motorkoppel en de aandrijfkracht steeds optimaal in balans zijn. De achterwielophanging zorgt ervoor dat de Ranger ook bij hoge snelheden op onverharde wegen, die bijvoorbeeld in Zuid-Amerika vaak voorkomen, stabiel op de weg ligt. Op een golvende of ruwe ondergrond slingert en glijdt de auto minder.

Met een maximale laadbreedte van 1560 mm is de 1549 mm lange en 511 mm hoge laadbak van de nieuwe Double Cab ruim 100 mm breder. Het volume bedraagt 1,21 kubieke meter. De breedte tussen de wielkasten bedraagt 1139 mm bij alle modellen en in openingen boven de wielbogen in de laadbak is ruimte voor de plaatsing van houten steunbalken. De breedte ter hoogte van de bovenzijde van de achterklep bedraagt 1330 mm.

Ford

De nieuwe Ranger zal wereldwijd worden geproduceerd op drie locaties dicht bij onze potentiële markten in met name de groeiregio's. Begin komende zomer wordt de productie geleidelijk gestart, eerst in Rayong (Thailand), voor de Aziatisch-Pacifische regio. Daarnaast is Ford bezig met het ombouwen van zijn fabrieken in Argentinië en Zuid-Afrika.