21 juli 2009
 

Ford

Ford experimenteert met vloeibaar hout

Autozine
21 juli 2009 | Het European Research Centre van Ford in Aken (Duitsland), onderzoekt momenteel een innovatief nieuw materiaal van een hout-kunststof samenstelling (wood-plastic-compound = WPC) ofwel: vloeibaar hout. Het project wordt gefinancierd door een aantal partijen in het kader van een programma voor technologie en innovaties in de regio Nordrhein Westphalen in Duitsland.
 

Het nieuwe project voor vloeibaar hout is afgeleid van het proces voor de productie van rubber. De combinatie van hout en plastic voorkomt dat er water wordt opgenomen waardoor de duurzaamheid van het materiaal sterk toeneemt. De toepassing is zeer milieuvriendelijk en daardoor aantrekkelijk omdat er gebruikgemaakt wordt van onbewerkt hout en zelfs houtafval.

Ford

Nog een voordeel: de nieuwe technologie zorgt ervoor dat de houtvezels aanzienlijk beter worden afgedicht en dat voorkomt onaangename geuren. Daardoor kan het materiaal ook worden gebruikt voor het interieur, zoals voor de binnenbekleding. Ook kan het vloeibare hout worden toegepast in de motorruimte, bijvoorbeeld voor de accubak.

Eerdere analyses hebben aangetoond dat vloeibaar hout uitstekend recyclebaar is omdat het materiaal tot vijf maal toe opnieuw kan worden gebruikt. De totale CO2-balans is dan ook nagenoeg neutraal.

Tot nu toe is vloeibaar hout uitsluitend gebruikt voor hoogwaardige terraspanelen die niet in een bepaalde vorm gebracht moeten worden. Dat is belangrijk omdat de viscositeit de mogelijkheden voor het vormen van het materiaal belemmert.

Met een groot aandeel hout (tussen de 60 en 80 procent) is deze taaie massa ongeschikt voor het conventionele productieproces waarbij het materiaal in een mal wordt gespoten, het enige economisch gunstige fabricageproces voor de massaproductie van componenten zoals bij kunststof onderdelen. Het op een economische wijze in massa kunnen produceren met vloeibaar hout is een van de belangrijkste kwesties waar tijdens het onderzoek aandacht aan wordt besteed.

Het gebruik van hernieuwbare materialen speelt een belangrijke rol in de milieustrategie van Ford. Het is de doelstelling om het aandeel natuurlijke materialen bij de ontwikkeling van nieuwe modellen zo veel mogelijk te vergroten. Momenteel worden al zo'n 290 onderdelen vervaardigd van hernieuwbaar materiaal, zoals katoen, hout, vlas, hennep, jute en rubber.

Tot de projectpartners behoren de Universiteit van Paderborn (Duitsland), fabrikanten van machines en materialen, en bedrijven uit de verpakkingsindustrie, die materialen voorbereiden en verwerken. De staat van Nordrhein Westphalen draagt ongeveer € 400.000,- bij aan het project, dat een budget heeft van ruim € 1 miljoen.