27 mei 2011
 

Ford

Ford demonstreert communicerende auto's

Autozine
27 mei 2011 | Ford heeft eerder deze week in Düsseldorf een demonstratie gegeven van de nieuwste ontwikkelingen in V2V-communicatie. Dit gebeurde tijdens de laatste presentatie in het kader van het onderzoeksproject CoCarX (Co-operative Cars Extended). De nadruk in dit onderzoek lag hierbij op het verbeteren van de verkeersveiligheid en verkeersregeling door middel van intelligente auto's.
 

Ford is de eerste fabrikant die V2V-communicatie demonstreert met gebruikmaking van het nieuwe netwerk voor mobiele communicatie, LTE (Long Term Evolution). Dit communicatienetwerk heeft een veel hogere datatransmissiesnelheid dan bestaande systemen.

Ford

De V2V-communicatietechnologie van Ford heeft een belangrijke rol gespeeld in de CoCARX-presentatie in Düsseldorf, het hoogtepunt van een project dat in 2009 is gestart met als doel de ontwikkeling van de systemen en infrastructuur die auto's in staat stellen om elkaar te informeren over gevaren, rijomstandigheden en verkeersdrukte.

Door middel van lokale radiofrequenties kan een auto die is uitgerust met het V2V-communicatiesysteem berichten verzenden aan andere auto's om hen te informeren over wegomstandigheden waarmee zij te maken zullen krijgen. Het nog in de ontwikkelingsfase verkerende V2V-waarschuwingssysteem moet voorkomen dat bestuurders overvallen worden door snel veranderende situaties en omstandigheden. Het systeem is gedemonstreerd met twee exemplaren van de Ford S-MAX. Wanneer de voorste S-MAX bijvoorbeeld plotseling remt, ontvangt de achterliggende S-MAX binnen 100 milliseconden een waarschuwing.

V2V-communicatie kan waarschuwen voor risico's of veranderende omstandigheden die zich onttrekken aan de waarneming van de bestuurder en dat van de boordsensoren zoals radar, lichtdetectiesysteem of camera. Door het delen van informatie over positie, snelheid, rijrichting en zelfs telemetrie van technologieën zoals het Electronic Stability Programme of het Traction Control System, kunnen aangesloten auto's worden gewaarschuwd bij een dreigende botsing, stilstaand verkeer achter een bocht of op grotere afstand, en zelfs wanneer er bij het veranderen van rijbaan het risico op een botsing ontstaat.

Ford meent dat de toepassing van breedbandkanalen als LTE het mogelijk zal maken dat grote aantallen auto's direct met elkaar in contact zullen staan. Hierdoor kan het aantal ongelukken worden gereduceerd, het verkeer beter doorstromen zodat filevorming wordt voorkomen en de CO2-uitstoot worden verlaagd.