13 maart 2018
Ford Fiesta

Ford Fiesta

Ford geeft specificaties Fiesta ST vrij

Autozine
13 maart 2018 | Ford geeft alle details vrij van de Sports Technologies waarmee de nieuwe generatie Ford Fiesta ST de snelste en meest uitdagende tot nu toe is. Het model is optioneel leverbaar met een mechanisch sperdifferentieel (LSD) voor extra grip in bochten, maar ook Launch Control voor herhaaldelijk snelle starts op het circuit. Een primeur in het B-segment is de door Ford gepatenteerde 'force vectoring' vering die zou zorgen voor een scherper en alerter stuurgedrag in bochten.

Op zoek naar een Ford Fiesta?
DAS import heeft er 127 vanaf € 15.606,-

Ford Fiesta

De derde generatie Ford Fiesta ST die begin 2017 werd onthuld, is het eerste Ford Performance-model dat wordt aangedreven door een driecilindermotor: een nieuw ontwikkelde 1,5-liter EcoBoost-turbobenzinemotor met een vermogen van 147 kW (200 pk). Ook is het de eerste Fiesta ST met selecteerbare rijmodi, waarmee onder andere de krachtoverbrenging, stuurrespons en stabiliteitsregeling kunnen worden ingesteld op Normal, Sport of Circuit. Het aanpassen van de rijmodi is een kwestie van een druk op de knop.

Ford Fiesta

De nieuwe, derde generatie is de eerste Fiesta ST met een mechanisch sperdifferentieel van Quaife (optioneel). Dit systeem optimaliseert de tractie en grip in bochten, vooral bij het uitkomen van bochten. Het mechanische sperdifferentieel vermindert de verdeling van het motorkoppel naar het aangedreven wiel met de minste grip, bijvoorbeeld naar het binnenste wiel tijdens het nemen van een bocht, om de hoeveelheid wielspin te reduceren. Het buitenste wiel krijgt juist meer aandrijfkracht voor meer grip en tractie.

Het sperdifferentieel van Quaife werkt samen met het door Ford verbeterde Torque Vectoring Control: een systeem dat het stuurgedrag bevordert en onderstuur reduceert door het binnenste wiel met remkracht af te remmen in bochten. De balans tussen het sperdifferentieel en Torque Vectoring Control is nauwkeurig op elkaar afgestemd door engineers van Ford Performance om zowel droge als natte wegoppervlakken maximale grip te realiseren.

De door Ford Performance ontwikkelde force vectoring veren, gepatenteerd door Ford, verbeteren de stabiliteit, de wendbaarheid en het reactievermogen van de 'twist-beam' achterwielophanging van de nieuwe Fiesta ST. De nieuwe Ford Fiesta ST is de eerste hot hatchback die profiteert van technologie met specifieke schroefveren om vectorkracht op de achterwielophanging toe te passen en de kracht die vrijkomt in bochten direct over te brengen op de veerpoot voor extra laterale stijfheid. Voordelen van de nieuwe achterwielophanging zijn volgens Ford:

  • Scherper stuurgedrag, snellere reacties op het stuurwiel en directere besturing
  • Een gewichtsbesparing van 10 kg ten opzichte van een Watt-wielophanging die normaliter wordt gebruikt voor het verbeteren van de stijfheid
  • Geschikt voor traditionele schokbrekers
  • Geen concessies op het gebied van comfort, rijkwaliteit en verfijning

De force vectoring veren zijn koud gevormd voor een betere duurzaamheid en sterkte. De variabele veerdikte is speciaal voor de Fiesta ST ontwikkeld.

De voorwielophanging is uitgerust met Tenneco twin-tube dempers. De achterwielophaning wordt gekenmerkt door mono-tube dempers met RC1-kleptechnologie voor het leveren van frequentie-afhankelijke demping voor betere chassiscontrole, terwijl de verfijning op hogere snelheden behouden blijft. De stijfheid van de torsieas achter bedraagt 1.400 Nm/graad en is daarmee het stijfst van alle Ford Performance-modellen.

Ford Fiesta

De optionele Launch Control is speciaal voor circuitgebruik ontwikkeld en stelt bestuurders van de nieuwe Fiesta ST maximaal tevreden door keer op keer de snelst mogelijke sprint vanuit stilstand mogelijk te maken. Het gebruik van Launch Control is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. De bestuurder selecteert en activeert Launch Control met de knoppen op het stuurwiel. Na activatie drukt de bestuurder het gaspedaal in en zorgt Launch Control voor het ideale toerental. Op een speciaal 4,2-inch display in het instrumentencluster loopt vervolgens een meter op die aangeeft wanneer de Fiesta ST gereed is voor de sprint. Is dat het geval, hoeft de bestuurder enkel het koppelingspedaal op te laten komen. Elektronische stabiliteitscontrole (ESC), tractiecontrole, Torque Vectoring Control en Torque Steer Compensation zorgen vervolgens voor een perfecte dosering van vermogen en koppel voor een zo snel mogelijk acceleratie.

Selecteerbare rijmodi maken de volgende Fiesta ST-generatie nog veelzijdiger, zodat bestuurders het rijkarakter kunnen afstemmen voor dagelijkse ritjes of circuitgebruik.

  • In de modus Normal worden de motormapping, het tractieregelsysteem, het ESC-systeem (Electronic Stability Control), de elektronische geluidsverbetering, het uitlaatgeluid en de elektrische stuurbekrachtiging (EPAS) geconfigureerd voor een natuurlijke responsiviteit en een gevoel van verbondenheid
  • In de modus Sport worden de motormapping en de gevoeligheid van het gaspedaal verscherpt en worden de instellingen van de EPAS aangepast voor meer feedback en een verfijndere besturing voor het rijden op snelwegen. De Active Noise Control-klep wordt geopend en de ESE wordt aangepast voor een intensere, sportievere klank van de uitlaat en de motor in het interieur
  • In de modus Circuit worden alle kenmerken van de rijdynamiek afgesteld voor de snelst mogelijke rondetijden, wordt het tractieregelsysteem uitgeschakeld en worden ESC-interventies ingesteld op 'wide-slip'-modus voor snelle ritten op circuits

Met het Electronic Stability Control-systeem met drie instellingen kunnen bestuurders kiezen uit volledige systeeminterventie; 'wide-slip'-modus met beperkte interventie en volledige deactivatie van het systeem.

Het sportieve karakter van het Ford Performance-model wordt verder benadrukt door een specifiek ontwikkeld stuurhuis: unieke EPAS-kalibratie met een stuurverhouding van 12:1; de snelste van alle Ford Performance-modellen en 14 procent sneller dan de vorige Fiesta ST200. Ook een krachtig remsysteem met 278 mm geventileerde remschijven vóór en vaste remschijven van 253 mm achter benadrukken de sportieve ambities van de Fiesta ST.

Fords gloednieuwe 1,5-liter EcoBoost driecilinder benzinemotor maakt gebruik van turbotechnologie, brandstofinjectie onder hoge druk, en Twin-onafhankelijke Variable Cam Timing. Alles resulteert in een motorvermogen van 147 kW (200 pk) bij 6.000 t/min en een koppel van 290 Nm tussen 1.600 en 4.000 t/min. Goed voor een 0-100-sprinttijd van 6,5 seconden en een topsnelheid van 232 km/uur.

Ford Fiesta

Een nieuwe combinatie van directe en indirecte brandstofinspuiting werkt nauwkeurig samen met innovatie cilinderuitschakeling. Ford bereikt op deze manier een lager brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot. Een reductie van 11 procent ten opzichte van de vorige generatie Fiesta ST200, zo blijkt uit meetgegevens van Ford.

De nieuwe Ford Fiesta ST is in Nederland verkrijgbaar als vijfdeurs carrosserievariant. De hot hatchback heeft standaard 17-inch lichtmetalen wielen (18-inch optioneel). Er is keuze uit de exterieurkleuren Frozen White, Magnetic, Moondust, Performance Blue, Race Red, Shadow Black, Silver en Silver Fox. Het interieur is uitgerust met sportieve Recaro-stoelen, een ST-pookknop en een aan de onderzijde afgevlakt stuurwiel met opvallende stiksels die ook terugkeren op de handremhendel en versnellingspookhoes.

Standaard heeft de nieuwe Fiesta ST het SYNC 3 communicatie- en entertainmentsysteem waarmee bestuurders audio-, navigatie- en klimaatfuncties kunnen bedienen, evenals hun aangesloten smartphones door middel van eenvoudige spraakopdrachten. SYNC 3 heeft standaard een 6,5-inch zwevend, op een tablet geïnspireerd aanraakscherm (8,0-inch display optioneel). Bediening kan door middel van knijp- en veegbewegingen. SYNC 3 is compatibel met Apple CarPlay en Android Auto. Een hoogwaardig B&O PLAY-geluidssysteem met tien speakers inclusief subwoofer voor een eersteklas audio-ervaring is eveneens leverbaar. Standaard rijhulpsystemen zijn Lane Keeping Aid, Lane Keeping Alert en cruise control met regelbare snelheidsbegrenzer. Zaken als regensensor, automatische koplampen, automatisch grootlicht en Traffic Sign Recognition zijn eveneens leverbaar.

Ford Fiesta privé leasen?
Dat kan! Vanaf € 249,-
JustLease

Ford introduceert Fiesta hybridFord introduceert Fiesta hybrid
9 juni 2020
Ford Fiesta aangepast voor 2020Ford Fiesta aangepast voor 2020
2 januari 2020
Ford maakt prijs Fiesta ST bekendFord maakt prijs Fiesta ST bekend
18 mei 2018
Ford Fiesta Active eerst als First EditFord Fiesta Active eerst als First Edit
20 maart 2018
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

KM-kosten

Forum