2 december 2005
 

Oltre Fiat

Showcar Oltre Fiat te zien op Bologna Motorshow

Autozine
2 december 2005 | De Oltre Fiat is een showcar waarmee Fiat zijn kunnen in het grote vierwielaangedreven en off-road segment toont. De Oltre Fiat is gebouwd op basis van de LMV (Light Multirole Vehicle) van Iveco, een militair off-road voertuig, dat niet alleen door het Italiaanse leger is uitverkoren, maar ook een FCLV (Future Command and Liaison Vehicle) contract heeft gewonnen bij het Britse leger.
AutoCoach
Info

Het silhouet met de hoekige wielkasten, die de zijkant in tweeen delen, is bepalend voor het opvallende design. De deurgrepen zijn verzonken in de portieren zodat die niet in de weg zitten op een off-road parcours. De zogenaamde crew cab configuratie (dubbele cabine en een open bak) is een combinatie van een comfortabele passagierscompartiment met het Spartaanse uiterlijk van ware expeditie pick-up. De buizenconstructie boven de cabine doet de Oltre Fiat er solider uitzien en vestigt bovendien de aandacht op de rollbar binnenin. Het verstelbare zonnescherm boven de voorruit geeft het dak een dynamische aanblik en doet denken aan de typische woestijnvoertuigen van weleer.

Fiat

De Oltre Fiat is duidelijk ontworpen om kracht en soliditeit uit te stralen en heeft de onderscheidende kenmerken van een legervoertuig, inclusief een permanente vierwielaandrijving. De Oltre heeft een bodemvrijheid van 50 cm en een volledig onafhankelijke ophanging met spiraalveren en coaxiale schokbrekers. Alle drie de differentielen zijn blokkeerbaar om zo uitstekende grip in alle situaties te garanderen. Hierdoor kan de Oltre Fiat een dwarshelling van 40% aan, de helling op is dit 80%. Bovendien doorkruist hij een doorwaadbare plaats van 85 cm diep door (tot anderhalve meter als extra buizen worden gebruikt voor in- en uitlaat).

De Oltre heft een Iveco F1C common rail motor met variabele turbogeometrie en intercooler; een viercylinder 3 liter lijnmotor met een maximum vermogen van 136 KW/185 pk bij 3700 tpm en een koppel van 456 Nm bij 1800 tpm. In combinatie met de automatische 6-speed transmissie kan de krachtbron het voertuig een topsnelheid van meer dan 130 km/u meegeven. De Oltre Fiat weegt in rijdende situatie (met alle tanks en reservoirs gevuld) zo'n zeven ton en biedt, afhankelijk van het gekozen interieur, plaats aan vier of vijf personen. Zijn laadvermogen is ongeveer drie ton.

Fiat
XLLease
2e Fiat 500 Hybrid voor de halve prijs2e Fiat 500 Hybrid voor de halve prijs
15 november 2021
Fiat 500 tijdelijk als ConnectFiat 500 tijdelijk als Connect
17 september 2021
Abarth introduceert 695 EsseesseAbarth introduceert 695 Esseesse
2 juli 2021
Fiat introduceert 500 YachtingFiat introduceert 500 Yachting
1 juli 2021